10 skäl att använda Godot Engine för att utveckla ditt nästa spel
Annons
Spelutveckling är mer tillgänglig än någonsin. Många verktyg är gratis och en explosion av online-tutorials gör spelskapandet till något som alla kan göra.
Enhet och Unreal Engine är de stora namnen i spelutveckling. De är båda fria att använda, men de är inte slutet på historien. Godot är en gratis plattform för spelutveckling med öppen källkod. Här är tio anledningar till att Godot kan vara perfekt för ditt nästa spel
1. Godot är bra för programmerare
Nästan alla spelutvecklingsmiljöer bygger på viss programmeringskunskap, men vissa är mer lämpade för dem som kommer från en programmeringsbakgrund. Godot är ett perfekt exempel på ett verktyg som är byggt för programmerare.
Godot API visar nästan alla delar av motorn, och det är sällsynt att hitta funktioner som inte är direkt tillgängliga med kod. Godot får beröm för sin fantastiska dokumentation och användarvänlighet ur ett kodande perspektiv.
2. Godot har ett dedikerat språk
Godot-motorn har ett programmeringsspråk som heter GDScript. För vissa är detta en omedelbar avkoppling. Ofta är interna språk antingen onödiga eller dåligt genomtänkta.
GDScript kom som ett resultat av interntest av Godot-teamet. I stället för att skapa ett nytt språk för det, kom GDScript genom att iterera igenom andra språk som Python och Lua. Inget av dessa språk fungerar riktigt hur de vill, så laget skapade GDScript för att vara lika läsbart som Python, men ändå behålla viktiga element för utveckling som strikt skrivning, bättre redaktörsintegration och raktare optimeringar för snabbhet.
Många utvecklare som börjar med Godot befinner sig positivt överraskade över hur snabbt språket är att ta upp. Men om att lära sig ett nytt språk inte finns på din lista finns det ett alternativ.
3. Godot stöder flera språk
Att välja en spelutvecklingsmiljö betyder ofta att välja ett programmeringsspråk. Oavsett hur bekväm du är på ditt föredragna språk, om de utvecklingsverktyg du behöver inte stöds, har du lite val.
Godot stöder för närvarande direkt C ++, C # och GDScript. De arbetar också med VisualScript, ett kodfritt nodbaserat programmeringssystem som liknar Unreal Engineers Blueprint-system.
4. Godot stöder språkbindning
Om de officiellt stödda språken fortfarande inte passar har du fortfarande alternativ. Med GDNative API kan andra språk bindas direkt till Godot-motorn. Detta ger åtkomst till Godot API på ett språk du väljer.
För närvarande finns det experimentella bindningar för Go, R, Nim, Rust och Ruby. Med tanke på Godots rykte bland programmerare och efterfrågan på att fler språk ska läggas till kan du förvänta dig att denna lista kommer att växa snabbt!
5. Nodsystemet
De flesta spelmotorer använder scener, vanligtvis för att representera en nivå i ett spel. Objekt finns inom den här scenen. I Unity är dessa GameObjects, i Unreal Engine är de skådespelare.
I Godot är en scen en samling noder. Varje nod är ett enda objekt och varje nod kan ärva från vilket som helst annat. En grupp noder kallas en scen. Scener kan också ärva från varandra, så länge de har en gemensam rotnod.
Godots nodsystem erbjuder ett annat tillvägagångssätt för att arbeta med objekt, som kan ta lite tid att förstå (och ligger utanför ramen för denna artikel för att förklara i detalj här). De som behärskar det värderar det som ett intuitivt och utdragbart designverktyg.
6. Godot stöder 2D- och 3D-spelutveckling
Godot stöder skapandet av både 2D- och 3D-spel. Indieutvecklare som gör 2D-spel älskar arbetsflödet som Godot tillhandahåller. I stället för pseudo 2D (en 3D-värld representerad i två dimensioner) fungerar Godot i ett verkligt 2D-utrymme uttryckt i pixlar. Detta förenklar enormt 2D-spel skapande och optimering.
3D-stöd är nyare och ligger fortfarande bakom Unreal Engine and Unity. Ändå, om du inte bygger ett AAA-spel med toppgrafik, kommer du inte att stöta på några begränsningar med hjälp av Godot.
Godot har specialiserade noder för både 2D och 3D, med några utformade för att fungera i båda, och stöd för 2.5D kommer snart.
7. Godot är öppen källkod
Godot är öppen källkodsprogram. Redaktören och alla verktyg som är kopplade till den faller under MIT-licensen. Godot är gratis, och du äger allt som skapats med det.
Godot-projektets öppen källkod gör det också mycket utdragbart. Om du är en programmerare som arbetar med plattformen och hittar något som inte är implementerat eller inte fungerar som du vill kan du ändra det!
Godot är full av samhällsutvecklade verktyg, och många användare lägger till unika element i motorn som en del av utvecklingen av sina spel.
8. Godot har sin egen IDE
Godot har en inbyggd IDE. Även om det kanske inte kommer med några av de svalare funktionerna hos andra IDE: er som VSCodes Live Share-funktion, är den idealisk för användning med Godot.
Naturligtvis är du inte bunden av att använda IDE-motorn och kan använda din favorit IDE eller textredigerare Text Editors vs. IDE: Vilken som är bättre för programmerare? Textredigerare kontra IDE: Vilken är bättre för programmerare? Att välja mellan en avancerad IDE och en enklare textredigerare kan vara svårt. Vi erbjuder lite insikt som hjälper dig att fatta det beslutet. Läs mer för programmering i Godot.
9. Godot är lätt
Godot-standardkörningen är drygt 60MB och kräver inte installation. Ladda bara ner, packa upp och gå. Förutom sin lilla filstorlek är själva motorn bekväm på lågdrivna system.
Ett sinneskrävande men fantastiskt faktum är att Godot-motorn är ett Godot-spel. Detta innebär att alla prestanda i motorn återspeglar prestandan för färdiga projekt som gjorts med den.
10. Godot är korsplattform
Godot är verkligen korsplattform med utvecklare på Mac, Windows och Linux. Många alternativa verktyg är utformade med ett operativsystem (OS) i åtanke och får problem när de överförs till andra.
Även om det inte är okänt om Godot är plattformad av design, rapporterar användare på varje plattform en liknande upplevelse, och alla Godot-spel bygger för flera miljöer. Godot har också en serverbyggnad, speciellt för värd för multiplayer-spel.
Det finns till och med en Raspberry Pi-version i verken, vilket naturligtvis lockar oss!
Vad är Godot inte bra för?
Hittills har du sett många goda skäl att använda Godot, men vem är det inte för? Godot kommer inte att producera nästa AAA-blockbuster, men det är inte heller vem motorn riktar sig till.
Kanske mer kritiskt för Indie-utvecklare är det faktum att det för närvarande inte finns något direkt sätt att producera Godot-spel för konsoler. Detta ligger i det faktum att verktygen för att publicera till konsoler är sluten källa och flyger inför Godots åtagande att öppna källkod.
Som sagt finns det tredjepartsverktyg i utvecklingen för att tillåta publicering på konsoler, och med tanke på Godots växande användning verkar det troligt att konsolmöjligheter kommer att fortsätta växa.
Frihet att skapa spel med Godot
Godot är gratis och öppen källkod, och för vissa människor är detta nyckeln. Ett verktyg för spelutveckling med öppen källkod är en perfekt parning för dem som bryr sig om open source-spel och programvara i allmänhet.
Godot är ett underbart alternativ, men det kanske inte är för dig. Lyckligtvis finns det många alternativ där ute för de som vill skapa sina egna spel!
Och om du vill undersöka andra typer av apputveckling, här gör du för att skapa en egen, självhostad läst-det-senare app. Privat själv värd läst-det-senare app Vill du behålla alla bokmärken du bryr dig om offline? Vi visar hur du skapar ditt eget öppna källkod med webbhotell med webbhotell. Läs mer .
Utforska mer om: Spelutveckling, Godot Engine, Open Source.