Letar du efter en controller för att ge dig fördelen i kampspel?  Så här slår en arkad (eller slåsspinne) en spelkontroller.

Här är varför vissa spelare svär av Arcade Sticks

Annons Om du är som de flesta spelar du spel på din valfria konsol med hjälp av kontrollenheten som medföljde. Du kanske använder en tredjepartscontroller, men det ser förmodligen mycket ut som den controller som levererades med konsolen. Men om du är en fan av vissa typer av spel, specifikt kampspel, kanske du har tittat på en annan typ av controller: arkadspaken. Även k

Annons

Om du är som de flesta spelar du spel på din valfria konsol med hjälp av kontrollenheten som medföljde. Du kanske använder en tredjepartscontroller, men det ser förmodligen mycket ut som den controller som levererades med konsolen.

Men om du är en fan av vissa typer av spel, specifikt kampspel, kanske du har tittat på en annan typ av controller: arkadspaken. Även känd som en fight stick, dessa är väl lämpade för vissa spel och är inte lämpliga för andra. Huruvida du ens kanske vill ha en beror på några olika faktorer.

Vad är en Arcade Stick exakt?

Som namnet antyder fungerar en arkadpinne precis som de inbyggda kontrollerna på arkadmaskinerna från tidigare. Du har vanligtvis joysticken på vänster sida och knapparna till höger. Ibland hittar du också vänsterhändiga eller ambidextrous pinnar, även om dessa är sällsynta.

Qanba arkadspinne

Om du inte specifikt letar efter en mindre arkadpinne är höljet vanligtvis ganska stort. Räkna med att det tar upp hela varvet. Vissa är ännu större, särskilt om de är avsedda att vara lätt modifierade, men vi kommer till det senare.

Arkadpinnar är knappast nya. Det första exemplet som många läsare känner till är NES Advantage för Nintendo Entertainment System. Sedan dessa dagar har arkadpinnar varit tillgängliga för nästan varje hemmakonsol. Du kanske till och med har använt ett för att spela Tekken 2, som ligger högt upp på vår lista över PS1-spel som fortfarande är värt att spela De 20 bästa PS1-spelen Faktiskt fortfarande värt att spela De 20 bästa PS1-spelen Faktiskt fortfarande värt att spela PS1 spelade värd för några av de största videospel genom tiderna, så här är de bästa PS1-spelen som fortfarande är värda att spela idag. Läs mer .

Arcade Sticks vs. Standard Controllers

Det finns en anledning till att arkadpinnar också kallas kampsticks. Kampspel av både 2D-sorten (som Street Fighter-serien) och 3D-sorten (som Soulcalibur-serien) är den främsta anledningen till att dessa kontroller säljer så bra. Du hittar proffs i kampspelsturneringar med kontroller, men arkadpinnar är vanligare.

Kampspel involverar ofta komplexa inmatningssekvenser som innehåller exakta åtgärder på riktningsdynan. Det är detta som gör pinnen på en arkadpinne så viktig.

Soulcalibur VI skärmdump

För mer komplexa stridsspel skulle en standardkontroll låta dig snabbt trycka på axelknapparna bredvid ansiktsknapparna. Det kan vara mycket lättare när alla dessa knappar är placerade sida vid sida på en arkadpinne.

Du kanske har märkt att det bara finns en joystick på en standard arkadspinne. Å andra sidan har moderna konsolstyrenheter dubbla analoga pinnar. Alla spel som använder båda pinnarna fungerar helt enkelt inte med en arkadpinne.

Typer av arkadpinnar

Det finns några olika typer av arkadpinnar. Det överlägset vanligaste är typen av "bolltopp". Detta hänvisar till den sfäriska formen på joystickens övre del. Dessa typer av pinnar har sitt ursprung i Japan, men har antagits över hela världen.

Du hittar också "bat top" -pinnar med en mer långsträckt form längst upp på pinnen. Dessa var ursprungligen populariserade i USA, även om de blir mycket mindre vanliga. De flesta arkadpinnar du hittar till försäljning idag använder bolltoppen.

Välj och välj dina delar

När du köper en arkadpinne kommer den allt du behöver. Dyrare modeller kommer naturligtvis att ha bättre delar. Som sagt kan du börja med vissa billigare modeller och sedan byta ut delar med dem du föredrar. Vissa spelare gör till och med detta med dyrare arkadpinnar.

Delarna som räknar i en arkadpinne är joysticken själv och omkopplarna. En billigare pinne kommer att leda till obekräftade rörelser, medan billigare växlar kan vara svårare att trycka på och kan fastna. Genom att uppgradera en eller båda dessa aspekter kan din arkadpinne spela mycket bättre.

En Sanwa-joystick

Det finns några olika märken som gör delar till arkadpinnar. Ett av de mest populära märkena är det japanska varumärket Sanwa, som gör både pinnar och knappar. Happ är ett amerikanskt varumärke som också tillverkar eftermarknadsdelar men verkar mer fokuserat på att tillhandahålla delar till arkadägare.

Du hittar de flesta spelare rekommenderar delar av Sanwa, Seimitsu eller Hori. Spelare vänder sig ofta till Sanwa för ytterligare en viktig del av en arkadpinne som vi inte har berört ännu.

Restrictor Gates

Medan joysticken i en arkadpinne sänder de faktiska ingångarna, styr en begränsningsgrind dess rörelseområde. Begränsningsportar finns i några olika former, med de vanligaste fyrkantiga och åttkantiga.

De flesta arkadpinnar skickas med fyrkantiga begränsningsportar ur lådan. Dessa gör att slå diagonala ingångar som framåt-ned, som ofta är viktiga i kampspel, mycket lättare. Oftast träffar du inte ens den faktiska grinden med en kvadratisk typ eftersom ingången kommer att registreras på joysticken förr.

Vissa spelare föredrar åttkantiga grindar, eftersom de kan känna sig närmare en arkadmaskin. Detta beror till stor del på vilka arkader du har gått. Diagonala ingångar är inte lika enkla att registrera med en åttkantig grind, men cirkulära rörelser kan vara enklare.

En åttkantig begränsningsport för Sanwa

Det finns andra grindar, som cirkulära grindar, men de är mycket mindre vanliga. När det gäller fyrkantiga kontra åttkantiga är det en fråga om preferens. Många spelare verkar föredra kvadratiska grindar, men tunga spelare som "rider på grinden" föredrar ibland åttkantiga.

Anpassning handlar inte bara om prestanda

Medan den största aspekten av modding av en arkadpinne beror på hur det känns och spelar, är det inte den enda aspekten. Spelare gillar ofta att lura ut sina pinnar genom att använda olika knappfärger och joystick-kulfärger för att anpassa utseendet.

Vissa arkadpinnar har snygga tryckta mönster, medan andra låter dig lägga till din egen anpassade konst. Dessa erbjuder typiskt mallar som kan hjälpa dig att skriva ut en design som passar perfekt till ytan på din arkadpinne.

Att använda din arkadpinne att använda

Om du har bestämt dig för att köpa en arkadpinne kanske du redan har några spel som fungerar bra med det. Kampspel som Street Fighter V, Mortal Kombat 11, Soulcalibur VI och andra fungerar särskilt bra, men de är inte det enda alternativet. Retrokollektioner som Capcom Beat 'Em Up Bundle, SNK 40th Anniversary Collection och andra kommer också att fungera bra.

Arkadpinnar är inte heller bara för konsolspelare. Många av dem fungerar bra på en dator. Om du letar efter att få din old-school-spelfix på din PC, ta en titt på vår guide för att spela retro-spel på din PC helt lagligt. Så spelar du Retro-spel på din PC, Legally! Hur man spelar retro-spel på din PC, lagligt! Om du vill spela retrospel på din PC är den här artikeln åt dig. Dessa metoder är helt lagliga! Läs mer .

Bildkredit: IgorVetushko / Depositphotos