Vill du fjärråtkomst till din Ubuntu-hemdator från en annan plats?  Så här fjärråtkomst till Ubuntu från Windows.

Hur man skapar åtkomst till fjärrskrivbord till Ubuntu från Windows

Annons Du är i ett rum och sitter framför en dator. informationen du vill ha finns i en annan på en dator som kör Ubuntu. Om båda datorerna är i samma hus är det inget problem; men vad händer om de är i samma kontor? Det kan vara lite promenad! Svaret är därför att skapa en fjärrskrivbordsanslutning. Två bra alt

Annons

Du är i ett rum och sitter framför en dator. informationen du vill ha finns i en annan på en dator som kör Ubuntu. Om båda datorerna är i samma hus är det inget problem; men vad händer om de är i samma kontor? Det kan vara lite promenad!

Svaret är därför att skapa en fjärrskrivbordsanslutning. Två bra alternativ för fjärrskrivbord är tillgängliga för Windows-användare att komma åt Ubuntu.

Varför fjärransluta till Ubuntu från Windows?

Det finns flera skäl till varför du kanske vill fjärransluta din Ubuntu-dator. Du kanske är på jobbet och behöver logga in på din hemdator. Alternativt kan du ha en Ubuntu PC i ett rum, din Windows PC i ett annat och en önskan att köra uppdateringar på Ubuntu.

Fjärrkontroll Ubuntu med RDP

Alternativt kanske du kör en Ubuntu-server. Kanske ställer du in detta för att hantera körningen av ett spel, som Counter-Strike, eller Minecraft. Hursomhelst kommer en metod för att ställa in en fjärranslutning att spara mycket tid och ansträngning.

Du har två alternativ för att upprätta en fjärranslutning med din Ubuntu-maskin: du kan använda Remote Desktop (RDP) eller Virtual Network Computing (VNC) .

Låt oss titta på varje metod i tur och ordning.

Hitta din Ubuntu PC: s IP-adress

Innan du kan upprätta en anslutning till din Ubuntu-enhet måste du känna till IP-adressen.

Det första sättet är det enklaste. Gå fysiskt till Ubuntu-maskinen, tryck Ctrl + Alt + T för att öppna terminalen och mata in kommandot:

 ifconfig 

Leta efter “inet addr” mot anslutningen du för närvarande använder. Om du till exempel använder Wi-Fi, leta efter wlan0 . Om datorn är ansluten till nätverket för Ethernet, leta efter eth0 .

Ett annat sätt att hitta IP-adressen är att hitta anslutningsikonen på panelen, högerklicka och välja Anslutningsinformation . IP-adressen hittar du här.

Inget av dessa alternativ öppnas? Du kan också ansluta till din router direkt via datorns webbläsare.

När du har loggat in på routerns administratörskonsol kan du se vilka enheter som är anslutna. Leta bara efter ditt Ubuntu-enhetsnamn, hitta IP-adressen och notera det för senare.

1. Fjärråtkomst med SSH

Innan du börjar kanske du vill installera PuTTY på din PC (eller bara prova den inbyggda Windows SSH-funktionen Windows 10 SSH vs. PuTTY: Dags att byta fjärråtkomstklient? Windows 10 SSH vs. PuTTY: Tid att byta din Fjärråtkomstklient? Låt oss ta en titt på hur man ställer in SSH-åtkomst i Windows 10 och om de nya verktygen kan ersätta PuTTY. Läs mer). Detta gör att du kan skapa en SSH-anslutning, som ger fjärråtkomst till kommandoraden Ubuntu.

För att vara tydlig: detta är inte ett fjärrskrivbordsalternativ ; det finns ingen muskontroll. Men det är användbart att ha för att fjärrinstallera de verktyg du använder. SSH är dock ofta inaktiverat som standard, så om det inte är installerat måste du fixa detta.

Kort sagt beror det på vilken Ubuntu-version du använder och om du har använt SSH tidigare.

När du har installerat via terminalen ( sudo apt install openssh-server ) kan du skapa en fjärranslutning (bara använda IP-adressen och Ubuntu-användarnamnet och lösenordet) och använda terminalen för att installera de verktyg du behöver för RDP och för VNC.

2. Fjärråtkomst med Remote Desktop Protocol

Det enklaste alternativet är att använda Remote Desktop Protocol eller RDP. Inbyggt i Windows kan det här verktyget användas för att upprätta en fjärrskrivbordsanslutning över ditt hemnätverk. Allt du behöver är Ubuntu-enhetens IP-adress.

Anslut på distans till en Ubuntu-dator med RDP

Medan den nödvändiga programvaran är förinstallerad på Windows måste du installera xrdp-verktyget på Ubuntu. För att göra detta, öppna ett terminalfönster ( Ctrl + Alt + T ) och ange:

 sudo apt install xrdp 

Följ detta med

 sudo systemctl enable xrdp 

Vänta tills detta installeras och kör sedan programmet Remote Remote Desktop i Windows med Start-menyn eller Sök. Skriv rdp och klicka sedan på Remote Desktop Connection . När appen är öppen anger du IP-adressen i fältet Dator .

Klicka sedan på Visa alternativ och lägg till användarnamnet för Ubuntu PC. Du kan klicka på Spara för att behålla dessa inställningar för återanvändning vid ett annat tillfälle.

Klicka på Anslut för att starta anslutningen och mata in Ubuntu-kontolösenordet när du uppmanas. Anslutningen kommer sedan att upprättas, vilket ger dig full mus- och tangentbordstillgång till din fjärr Ubuntu-dator. Om du planerar att använda denna anslutning ofta kan du skapa en konfigurationsfil 8 Windows Remote Desktop Connection Anpassade konfigurationer för att spara tid 8 Windows Remote Desktop Connection Anpassade konfigurationer för att spara tid med Windows Remote Desktop Connection? Skapa anpassade fjärrskrivbordsanslutningskonfigurationer för att spara mycket tid. Läs mer för att spara tid.

Felsökning av RDP

Medan RDP är ett bra alternativ för fjärranslutning till din Ubuntu PC, med ankomsten av Ubuntu 18.04 LTS, är det mindre pålitligt. Det verkar vara ett problem med att upprätta en fjärranslutning medan du redan är inloggad på samma konto på Ubuntu-maskinen.

Som sådant är det enkla sättet att göra detta helt enkelt logga ut från Ubuntu-datorn.

Om detta inte är möjligt kan du försöka växla RDP-anslutningen från att använda Xorg-servern till att använda X11rdp, vänta på att det misslyckas och försök sedan Xorg igen.

Du kan också försöka anslutning efter omstart av Linux-maskinen.

3. Fjärråtkomst med hjälp av virtuella nätverksdatorer

Ett annat alternativ med full funktion på fjärrskrivbordet är VNC. Detta kräver en klientapplikation på Windows PC och en server på Ubuntu.

På fjärrdatorn installerar du TightVNC Server-komponenten efter att ha sökt efter uppdateringar:

 sudo apt update 

Installera sedan serververktyget:

 sudo apt install tightvncserver 

Du måste då köra det:

 sudo tightvncserver 

Vid denna punkt blir du ombedd att ställa in ett lösenord för anslutningen. Du kommer också att få ett skrivbordsnummer, vanligtvis: 1. Notera detta. Fjärranslutning till Ubuntu med TightVNC

Nu när TightVNC Server är konfigurerad på Ubuntu måste du installera klienten på Windows. Detta kan laddas ner från www.tightvnc.com/download.php - se till att du väljer rätt version, eftersom den finns i 32-bitars och 64-bitars smaker.

TightVNC-verktyg är bara tillgängliga som ett paket, så när du installerat, leta efter TightVNC Viewer i Windows-sökning.

När du har startat visningen anger du IP-adressen för Ubuntu-rutan i Remote Host följt av skrivbordets nummer. Så det kan se ut så här:

 192.168.0.99:1 

Ange lösenordet när du uppmanas och börja aktiviteten på fjärrskrivbordet!

Att göra TightVNC säkrare

Som standard kommer TightVNC att kryptera ditt lösenord, men inget annat. Detta gör det osäkert för anslutningar via internet. Lyckligtvis kan det göras säkrare, tack vare SSH och Xming.

För att använda detta, ladda ner och installera Xming-verktyget för Windows från Sourceforge. När detta är gjort, leta efter skrivbordsgenvägen, högerklicka och välj Egenskaper .

Tweak Xming-egenskaper i Windows för en säker anslutning till Linux

Leta efter fliken Genväg och ange följande i fältet Mål :

 "C:\Program Files (x86)\Xming\Xming.exe" :0 -clipboard -multiwindow 

Klicka på Apply för att spara ändringen och sedan på OK . Dubbelklicka på ikonen för att köra Xming och öppna sedan PuTTY. Här utvidgar du menyn till vänster till Anslutning> SSH> X11 .

Markera Aktivera vidarebefordran av X11 och återgå sedan till session överst på menyn.

Aktivera vidarebefordran av X11 över SSH för en säker fjärrskrivbordsupplevelse

Ange IP-adressen för fjärrenheten och klicka på Öppna . Ögonblick senare kommer en säker anslutning till det externa Ubuntu-skrivbordet att finnas.

Att välja rätt fjärråtkomstlösning

Hur du använder dessa metoder beror på vad du vill få ut av din fjärrskrivbordsupplevelse.

Tre huvudalternativ är tillgängliga:

  • RDP: Detta använder Windows Remote Desktop Protocol via xrdp-implementeringen av open source.
  • VNC: Virtual Network Computing är ett alternativ till RDP, men mindre säkert.
  • VNC över SSH: Att blanda VNC med SSH förbättrar säkerheten för anslutningen.

Du kan också använda SSH för att utfärda några fjärrinstruktioner till din Ubuntu PC.

Vi har visat dig tre sätt att upprätta en fjärranslutning till din Ubuntu-dator eller -server från Windows. Var och en har sina fördelar och nackdelar. Men om du bara vill snabbt doppa i Ubuntu, varför inte prova Windows Subsystem för Linux En snabbguide till Linux Bash Shell i Windows 10 En snabbguide till Linux Bash Shell i Windows 10 Du kan nu köra Linux på Windows. Läs mer om Bash på Windows, från hur och varför du ska installera det, till dolda funktioner du antagligen inte visste om. Läs mer, tillgängligt på Windows 10?

Utforska mer om: Remote Access, Remote Desktop, Ubuntu, VNC.