Utforska djupet med undervattensdrone Gladius Mini 4K
Annons Vår dom av Gladius Mini :
Gladius Mini är en prisvärd, funktionell och rolig undervattensdrone. Men tänk på att tänka på villkoren du använder det innan du investerar i ett.8 10
Omnämnandet av drönare förtrollar omedelbart bilder quadcopters som svävar i himlen ovanför oss. Men vad händer om det fanns en liknande enhet som kunde tillåta oss att utforska under vattnet, snarare än himlen?
CHASINGs undervattensdrone Gladius Mini syftar till att göra just det. Gladius Mini är liten nog att resa med och kunde förvandla hur du ser undervattensvärlden. Eller som i vårt fall kanske det bara visar dig att den närbelägna sjön är så smutsig som du trodde.
Läs vidare för att ta reda på vad vi tyckte om Gladius Mini, och i slutet av denna recension ger vi vår testmodell bort till en lycklig läsare!
Specifikationer
- Storlek : 385x286x138mm
- Batteri : 5000mAh
- Batterilivslängd :
- Drone : Två timmar
- Basstation : Sex timmar
- Controller : Fem timmar
- Vikt : 2, 5 kg
- Maximalt djup : 100 m / 330ft
- Maximal hastighet : 2 m / s
- Användning : Fjärrkontroll, smartphone-app
- Upplösning : 4K UHD / 12MP
- Synfält : 95 grader
- Lagring : 64 GB
- Pris : 1 499 dollar
- Ryggsäck tillgänglig för ytterligare $ 199
Design
Många luftfödda drönare har liknande design med quadcopter-stil. En undervattensdrone kräver emellertid en helt annan strategi. Gladius Mini har fem thrusterar för att driva den genom vattnet. De två bakre propellerna driver horisontell rörelse, medan de tre propellerna på dronens kropp skapar vertikalt tryck.
Enheten är strömlinjeformad för att minimera motståndet när den är i rörelse, till och med går så långt som att införliva kullar i sidorna av dronen. Den ljusa gula ytan påminner om andra undervattensanordningar och hjälper drönaren att sticka ut i vattnet.
Huvuddronenheten är framtung så att den kan resa effektivt genom vattnet. Enhetens yta är där du hittar 4K UHD-kameran, inklämd mellan två ultrabratta lysdioder, som ger ljus i mörkare vatten.
Huvudenheten är bara en del av Gladius Mini-installationen. Det finns två andra integrerade komponenter; basstationen och fjärrkontrollen. Dronen ansluts till basstationen via den medföljande kabeln. Dronen kan gå ner till ett djup på 100 m, men kedjan är bara 50 m - 100 m kedjan säljs separat.
Basstationen är navet i alla Gladius Mini-aktiviteter och fungerar nästan som en miniatyr router. Vanligtvis ansluter en fjärrkontroll direkt till enheten, men i det här fallet är det lite mer komplicerat än så.
Basstationen sänder sitt eget Wi-Fi-nätverk. Du måste ansluta din smartphone till det nätverket, slå på telefonens Bluetooth, ladda ner IF.Dive- appen (du är inte ensam; jag får inte heller det namnet) och anslut sedan fjärrkontrollen via Bluetooth till din telefon och med proxy basstationen.
Uppstart
Gladius Mini är inte en plug-and-play-enhet; det kräver lite installation. Precis som för många importerade enheter är instruktionerna minimala och inte alltid lätta att följa. Efter en del experiment var det möjligt att få drönan igång.
Fjärrkontrollen levereras med ett smartphonefäste som du måste ansluta så att du kan se live videoströmmen och styra drönaren. För att ladda ner appen, skanna QR-koden i instruktionerna från Gladius Mini så kommer du att ledas till relevant butik.
Instruktionerna säger att ladda de olika enheterna före användning. Men som jag är säker på att många av oss gör, ignorerade jag detta råd och försökte sätta upp Gladius Mini, men blev frustrerad när jag inte kunde ansluta appen till drönaren. Det finns inga felsökningar eller vanliga frågor (ytterligare en liten nedladdning), så det var inte klart vad problemet var.
I slutändan visade det sig att även om basenheten och fjärrkontrollen hade tillräckligt med laddning för att fungera, så gjorde inte dronen, och så skulle inte starta. Det finns inga indikatorer någonstans på drönan, så det var inte direkt uppenbart att så var fallet.
Basstationen har fyra LED-statuslampor. En grön LED indikerar att basstationens ström är på, det finns två blå lysdioder för Wi-Fi-nätverket (2, 4 GHz och 5 GHz) och en slutlig blå LED för anslutning till dronen. För korrekt användning måste alla fyra lysdioder lysa kontinuerligt och inte blinka.
Drift
När du har gjort den relevanta installationen är det dags att börja starta upp enheten och göra den redo att bli vattenbunden. Anslut kopplingen till basstationen och drönaren, och på undersidan av basstationen, vrid på strömbrytaren. Du måste sedan ansluta till Gladius Mini: s Wi-Fi-nätverk. Observera dock att detta inte fungerar korrekt om du har en VPN som körs.
Därifrån öppnar du appen IF.Dive och slår på fjärrkontrollen. Medan fjärrkontrollen ansluts till din telefon via Bluetooth kommer den inte ihåg den anslutningen förbi din nuvarande session. Så varje gång du använder Gladius Mini måste du välja kontrollen från popup-menyn som öppnas.
Basstationen är hjärnorna i installationen, men du interagerar inte med den när du använder drönaren. När du väl har satt enheten i vattnet kommer allt du gör via smartphone-appen och fjärrkontrollen.
Appen visar video i realtid från drönaren och överlagrar en rad alternativ. Den mest avgörande är den lilla upplåsningsikonen längst ner på skärmen. Detta stänger huvudsakligen av säkerhetslåset för drönarens propeller. När du är klar med din session måste du trycka på låsikonen igen för att stänga av dem.
Appen beskrivs bäst som funktionell, snarare än attraktiv eller minimalistisk. Det finns många ikoner som svävar över bilderna och bara några av dem är märkta. Det finns en stor inspelningsknapp på höger sida som startar eller stoppar en videoinspelning eller tar ett foto. Du kan växla mellan foto- och videoläge genom att trycka på ikonen precis ovanför inspelningsknappen.
Prestanda
När telefonen, styrenheten, basstationen och dronen alla är anslutna, kommer en kran på upplåsningsikonen att leva drönaren. Det finns ingen skada när man startar propellerna på land, men det enklaste sättet var att placera drönaren i vattnet först.
Utan några inmatningar flyter Gladius Mini glatt över vattnet innan du startar den. Denna flytkraft är en praktisk funktion om allt skulle gå fel vid användning. Kontrollerna är intuitiva och enkla att vänja sig med. Den vänstra joysticken styr riktning, medan högerjusterar tonhöjden.
Det finns andra knappar på regulatorn - inspelningskontroller, upplåsning / låsning och stabiliserings- eller djupläge - men jag tyckte vanligtvis att det var lättare att justera dessa inställningar i appen istället. Så, styrenheten användes bara för att rikta drönaren runt. Även om de appbaserade kontrollerna inte var märkta eller självförklarande, så är de lätt att använda när du väl har vanat det.
Den angivna batteritiden verkade också vara riktigt, även om en genomsnittlig varaktighet är svår att förutse eftersom det beror på din användning. Den begränsande faktorn är dronens batteri, som borde vara ungefär två timmar.
För att testa Gladius Mini tog jag den till en sjö i centrala London. Denna innersjö är ganska grumlig och har också skräp som flyter runt. Jag använde den här platsen eftersom den fungerade som ett värsta testscenario.
Tyvärr visade mörkret i sjön för mycket för kameran, och de flesta bilderna, även på en strålande solig dag, kom dåligt ut. Till och med ljuset ombord på 100 procent kunde inte spara bilderna.
Emellertid visade det sig att det inte fanns några bilder om att kameran är kapabel, men du bör vara försiktig med att köpa en undervattensdrone om du troligtvis använder den under liknande förhållanden.
Nedladdning av ditt media
När du har avslutat din undersökning under vattnet och fått enheten i händerna igen, vill du titta på några av bilderna som din drone spelade in. Detta borde vara en enkel process, men det är först från början.
Basstationen har ett microSD-kortplats. Det verkar naturligt att anta att du måste sätta in ett microSD-kort för att spela in dina bilder på. Så det var med viss överraskning att första gången jag testade detta var kortet tomt.
Jag undrade om det var för att jag inte spelade in det ordentligt via appen. Ett andra försök visade sig vara lika fruktlöst. Appen visar din tillgängliga lagring totalt 56 GB men med tanke på bristen på tydlighet med de flesta etiketter och instruktioner tänkte jag ingenting om det.
Det visar sig att Gladius Mini har en intern lagring där media spelas in. Den interna lagringen är listad som 64 GB, så några GB används troligen för ett internt operativsystem. Det är inte klart vad, om något, microSD-kortplatsen på basstationen faktiskt är för.
För att komma åt dina medier kan du använda appen och ladda ner videor och foton till din enhet. Men om du inte råkar ha en extra 56 GB på din telefon, vill du gå till en dator. Navigera till URL 192.168.1.88 i din webbläsare när du är ansluten till Gladius Mini: s Wi-Fi-nätverk, så får du ett grundläggande webbgränssnitt för nedladdning av media.
I det stora planen för saker är detta bara ett mindre klagomål. Men tydliga instruktioner, eller åtminstone viss vägledning, skulle göra Gladius Mini mycket mer intuitiv och användarvänlig.
Ska du köpa Gladius Mini?
Utesluter eventuella lagliga begränsningar Hur får man en FAA Drone-licens så snabbt som möjligt Hur man får en FAA Drone-licens så snabbt som möjligt Vill du flyga din nya drone lagligt? I USA behöver du en licens. Så här ansöker du om en FAA-dronilicens. Läs mer, en luftburen drönare kan användas nästan var som helst. Detsamma gäller inte för en undervattensanordning. Om du inte har en specifik användning för det eller en stor vattenmassa i närheten kanske du inte får mycket användning av Gladius Mini - eller någon undervattensanordning för den delen.
Lackluster instruktioner åt sidan, CHASINGs Gladius Mini är en förvånansvärt prisvärd, funktionell och till och med rolig enhet. Om du använder det för nyheten med bilder från vattnet, kan du bli trött på det. Men för att spela in dina dykningssessioner, utföra marina underhåll eller utforska under ytan är det den perfekta följeslagaren.
Delta i tävlingen!
Gladius Mini 4K Underwater Drone GiveawayUtforska mer om: 4K, Drone Technology, MakeUseOf Giveaway, Spela in video.