Planerar du en DIY NAS men vet inte vilken lösning du ska välja?  Ta reda på vad som är bäst för dig: FreeNAS, OpenMediaVault eller Amahi!

FreeNAS vs. OpenMediaVault vs. Amahi: Vilket är bäst för en DIY NAS?

Annons Oavsett om det är för många familjefoton eller en ständigt expanderande filmsamling, kommer du att behöva tillräckligt med datalagring. Om du behöver en säker plats för att spara dina data är det vägen att använda en nätverksmonterad lagringsenhet, men högkvalitativa NAS-enheter kan vara kostsamt. Tack och lov

Annons

Oavsett om det är för många familjefoton eller en ständigt expanderande filmsamling, kommer du att behöva tillräckligt med datalagring. Om du behöver en säker plats för att spara dina data är det vägen att använda en nätverksmonterad lagringsenhet, men högkvalitativa NAS-enheter kan vara kostsamt.

Tack och lov kan du bygga din egen till en mycket lägre kostnad om du använder programvara som FreeNAS, OpenMediaVault och Amahi, men vilket är bäst för din DIY NAS? Låt oss jämföra dem och ta reda på det.

FreeNAS

FreeNAS Web Portal Splash Page
Bildkredit: FreeNAS / iXsystems

FreeNAS är förmodligen det mest kända NAS-operativsystemet där ute. Det har utvecklats sedan 2005 och har över 10 miljoner nedladdningar till sitt namn. Det har också det största utvecklingsgruppen tack vare företagets stöd från moderbolaget iXsystems.

Till skillnad från våra andra två utmanare, är FreeNAS baserat kring FreeBSD, en Unix-baserad kusin till Linux-kärnan, som används i Amahi och OpenMediaVault. Den använder filsystemet OpenZFS, som stöder poolad och skalbar lagring.

FreeNAS har funktioner som du hittar på NAS-enheter på företagsnivå, som snapshots för data och praktiskt taget obegränsade lagringsgränser. Oavsett vilken hårddiskhantering du har, stöder FreeNAS det; RAID, hot-swapping och strip striping stöds alla under OS.

Det täcker nästan alla datadelningsprotokoll, till exempel Samba och NFS. Det betyder att det fungerar bra med enheter som kör alla operativsystem - Windows, macOS och Linux inkluderade. Det stöder också integration med molnlagringsleverantörer som Amazon S3 och Google Cloud ur lådan.

Vill du lägga till andra funktioner? FreeNAS har stöd för tredjeparts plugins för att utöka dina NAS-funktioner ytterligare. Du kan till och med styra virtuella maskiner och Docker-containrar via FreeNAS webbgränssnitt för att förvandla det till en server. Webgränssnittet är inte komplicerat att använda, tack vare en tydlig uppdelning av funktioner, och det är den mest moderna av de tre.

Det stöds väl, uppdateras regelbundet och den aktiva utvecklingen gör att du får banbrytande funktioner när de är tillräckligt stabila för släppning. Nackdelen? Detta är inte ett operativsystem för lågdrivna system.

FreeNAS rekommenderar minst 8 GB RAM och en multi-core processor som minimum. Du bör också investera i pålitliga lagringsenheter för att hålla dina data säkra. Om du inte vill göra det så erbjuder företaget sina egna NAS-enheter till salu.

Ladda ner: FreeNAS

OpenMediaVault

Lista över OpenMediaVault-webbgränssnittstjänster
Bildkredit: OpenMediaVault

OpenMediaVault har en stark NAS-stamtavla. Det har funnits sedan 2009 och skapades som en efterföljare till FreeNAS av en av dess ursprungliga utvecklare när det projektet stod inför en större omskrivning. Det är öppen källkod, så det är helt gratis att använda och distribuera och har haft över 4 miljoner nedladdningar.

Till skillnad från FreeNAS, är OpenMediaVault baserat kring Debian, en av de bästa Linuxdistributionerna. De bästa Linux-operativsystemdistroserna De bästa Linuxdistrosdistroserna De bästa Linuxdistroserna är svåra att hitta. Om du inte läser vår lista över de bästa Linux-operativsystemen för spel, Raspberry Pi och mer. Läs mer tack vare dess stabilitet och aktiva utveckling. Med tanke på aktiv utveckling får OpenMediaVault mindre uppdateringar varje månad, med stora utgåvor nästan varje år.

OpenMediaVault och FreeNAS har vissa övergångsfunktioner, såsom lagringsövervakning, Samba / NFS-fildelning och RAID-skivhantering. Det har dock inte några av de mer avancerade funktionerna som FreeNAS har, till exempel hot-swapping eller OpenZFS-filsystemet. Eftersom det är Debian-baserat är ext4 standardfilsystemet, men du kan installera andra som JFS eller XFS.

Att använda Debian som bas innebär att OpenMediaVault-installationer kan dra fördel av det stora antalet tillgängliga Debian-paket. Du får inte molnintegration som standard med OpenMediaVault, men du kan lägga till detta med ytterligare plugins eller genom att använda ett relevant Debian-paket.

Du kan ställa in en webbserver, BitTorrent-klient eller till och med en Plex-mediaserver om du ville, tack vare OpenMediaVault-plugins.

Det finns bara en huvudutvecklare för OpenMediaVault, men andra spelar en liten roll i att utveckla patchar och skapa plugins. En av OpenMediaVault bästa funktioner, jämfört med FreeNAS, är att det är låga systemkrav. Du kan köra OMV på lågdrivna enheter som Raspberry Pi, där du kan kombinera den med medieprogramvara som Plex för att skapa en Raspberry Pi Plex-server.

Nedladdning: OpenMediaVault

Amahi

Amahi Server webbgränssnittslagring
Bildkredit: Amahi

FreeNAS och OpenMediaVault är båda NAS-fokuserade, men Amahi är lite annorlunda. Det försöker inte bara vara ett NAS-operativsystem - det vill vara det enda Linux-mediaserver OS du någonsin behöver.

Amahi är baserat kring Fedora, en annan känd Linux-distro. Stabla utgivningar av Amahi baseras på stabila Fedora-utsläpp, de senaste är Amahi 11 som matchar Fedora 27. Fem huvudutvecklare utgör ett kärnteam som håller Amahi uppdaterad och med nya funktioner.

Det är inte ett tekniskt operativsystem, och webbgränssnittet är utformat för att vara enkelt för slutanvändare. Du kan installera "appar" som utvidgar Amahi, från mediaserverprogramvara som Plex till spelservrar.

Du kan använda Amahi som en VPN-server för ditt nätverk, ställa in en lokal wiki eller kalender för din familj och förvandla den till en reservserver för alla dina datorer. Det stöder alla standardfildelningsprotokoll som Samba och NFS som standard, och dessa kan enkelt konfigureras i webbgränssnittet.

På en teknisk anmärkning använder Amahi typiska Fedora-filsystem som ext4 och XFS. Amahi tävlar till och med några av de företagsnivåfunktioner som FreeNAS stöder, med lagringspooler med Greyhole. Detta kombinerar all lagring i ett för att förhindra dataförlust.

Stabila uppdateringar och en bred funktionsuppsättning gör Amahi till ett bra val för nybörjare som vill ha en NAS-server som gör allt.

Nedladdning: Amahi (Första anmälan krävs)

Den bästa NAS-programvaran för dina behov

Vilket av dessa skulle göra det bästa operativsystemet för en NAS-enhet? Det beror på dina egna krav, eftersom de har sina egna styrkor och svagheter. Välj den bästa NAS-programvaran för dina behov:

  • FreeNAS: Bäst för företag eller hemanvändare med mycket lagringsutrymme.
  • OpenMediaVault: Bäst för hemmabrukare och småföretag, speciellt med utrustning med låg drivkraft.
  • Amahi: Bäst för användare som letar efter en fullständig mediaserverupplevelse med NAS-funktioner inkluderade.

Oavsett om du väljer FreeNAS, OpenMediaVault eller Amahi, har du mjukvara som är i aktiv utveckling, väl stöds och med många tillgängliga funktioner. Du behöver bara se till att du väljer de bästa delarna för din egen server. De bästa delarna för att bygga din egen server De bästa delarna för att bygga din egen server. Att bygga en dator lär dig om hårdvara och programvara. Bland de många andra orsakerna till att bygga en server får du kontroll och anpassning och inga överraskningar. Det är också billigare att bygga din egen server. Läs mer för att se till att det är tillförlitligt att använda som en alltid lagringslösning.

Utforska mer om: Cloud Storage, Media Server, NAS.