Moza Air 2 Review: The Best Value Gimbal for Videography Entusiasts
Annons Vår dom av Moza Air 2 :
Moza Air 2 är tung och saknar transportbarhet, men den är väl utformad och ger bra prestanda. Det är ett utmärkt val för att få det mesta värde per dollar som spenderas på en prosumer gimbal.9 10
Om du vill spela smöriga släta videor, har du två praktiska alternativ: antingen köpa ett fluid-head video stativ för stationära kokkärl och lutningar, eller köpa en gimbal stabilisator för att fånga rörelse utan skakningar eller bobs.
Gimbals kostade en gång en arm och ett ben om du ville ha en som var värd att använda. Nu? Du kan få professionella kvalitetskläder på väg under 1 000 dollar - eller för Moza Air 2, endast 599 dollar . Jämför det med dess huvudtävling, DJI Ronin-S (749 $) och Zhiyun Crane 3 LAB (899 $).
Denna gimbal har några mindre underliga saker, men för vad du får för priset är Moza Air 2 en absolut stjäla. Här är en fördjupad blick tack vare Gudsen Moza. Observera att jag använde en Panasonic G85 med 12-35mm f / 2.8-lins och en Canon 60D med Sigma 17-50mm f / 2.8-lins för denna recension.
Moza Air 2: Specifikationer
- Gimbal längd: 470 mm
- Gimbalvikt: 1, 6 kg (1, 6 kg)
- Max nyttolast: 4, 2 kg
- Batterier: 4 x 2500 mAh (typ 18650)
- Batteriets livslängd: 16 timmar
- Laddningstid: 5 timmar
- Power DC OUT: 2.0mm 7.8V, 5.5mm 12V
- Power DC IN: 5, 5 mm 16V
- Dataanslutningar: Bluetooth 4.0 BLE / 2.4GHz Wi-Fi / USB-C
- Officiellt stödda kameror: Canon 1D-serien, 5D-serien, 6D, 60D, 7D, 70D och 750D / Nikon D800 / Panasonic GH3, GH4 och GH5 / Sony a6000, a6300, a7R, a7R II, a7S, a7S II, RX100, FS5 / Blackmagic Design CC och PCC / Fujifilm X-T20, X-T2, X-Pro2 / Leica M10
Moza Air 2: Vad ingår?
Med tanke på det låga priset på Moza Air 2, förväntade jag mig att standardpaketet skulle skimpa på allt bortom själva gimbalen. Tja, jag hade fel - och förvånad överraskande. Här är allt ingår i rutan:
- Moza Air 2 gimbal
- Stativ stativ (handtag fäste)
- 4 laddningsbara batterier (typ 18650)
- 4-spårig intelligent batteriladdare
- 2 snabbspärrplattor (med 1/4-tums och 3/8-tums monteringsskruvar)
- 2 stigplattor
- 1 linsstödfäste
- 2 följ fokusstöd
- Laddningskabel: USB-C
- Kontrollkablar: Micro-USB, Mini-USB, Remote
- Kabellagringsfodral
Den andra snabbutlösningsplattan var en enorm bekvämlighet, vilket gjorde att jag kunde byta gimbal mellan kameror inom några sekunder, spara för lite mindre balans på grund av viktskillnaden i mina två kamerainställningar.
Ytterligare Moza-tillbehör som inte ingår i standardpaketet:
- iFocus trådlöst kontrollsystem
- Underslung minihandtag
- Varm skonfäste
- Montering av ostplatta
- Professionell kameraryggsäck
- Mode kamera ryggsäck
- Hårt skyddsfodral
Moza Air 2: Byggkvalitet
Jag älskar hur Moza Air 2 känns i handen. Den är solid och robust och verkar som att den skulle kunna motstå en bra mängd knackning, även i händerna på någon ganska klumpig. Rätt ut ur lådan får du omedelbart den här känslan av heft - tillräckligt för att den kan hantera allvarlig skada om den används som ett vapen. (Gör inte det.)
Det känns definitivt som något du betalade bra pengar för. Även om det inte är helt metall, skulle jag inte skylla på dig om du trodde det var. Knapparna, ratten och spärrarna är robusta och välgjorda, vilket försäkrar mig att den här saken inte kommer att falla isär även under en större nyttolast. Under min testvecka fruktade jag inte en gång för min utrustning.
Kort sagt, Moza Air 2 håller upp som en kvalitetsprodukt med fantastisk konstruktion.
Moza Air 2: Design
Första saker först: ingen montering krävs!
Den första Moza Air hade en designfel i sin position för rullmotor, vilket blockerade vyn på kamerans bakre skärm. Moza Air 2 tar upp det problemet genom att ta en sida ur Ronin-S: s spelbok och sätta rullmotorn på lutning, vilket ger en fri bild av kamerans bakre skärm från nästan vilken vinkel som helst.
Vaggautrymmet i sig är, ja, rymligt. Den innehåller min Canon 60D med utrymme att spara (Panasonic G85 på dessa bilder). Varning men om kamerans undersidafäste är för långt till vänster - som är fallet med Canon 60D - eftersom rullarmen kommer att behöva utsträckas ganska mycket för att kompensera för balans, och den extra förlängningen kan göra att den knacka i panelen, så som jag ser i min installation nedan:
När det gäller montering är det smärtfritt. De medföljande 1/4-tums- och 3/8-tumsskruvarna låter dig montera nästan vilken kamera som helst, och de medföljande stigplattorna är praktiska för massiva linser. Gimbal själv har två andra 1/4-tums fästen för externa tillbehör: en på botten av handtaget och en bakom greppet:
Och balansera? Inga klagomål från mig. Det tar dig några minuter första gången, men det är ingenstans nära frustrerande. Jag älskar den geniala designen med att ha snabbutlösningsplattan monterad på en separat bottenplatta: du justerar basplattan för balans, och snabbutlösningsplattan glider av och på utan att behöva balanseras varje gång:
Det finns ett hårt lås på rullmotorn som är perfekt för sinnesfrid när man lämnar gimbalen upprätt på sitt stativfäste, men jag önskar verkligen att de andra motorerna hade hårda lås för ytterligare trygghet när de packar bort den för resor:
Moza Air 2 känns bra att hålla, med handtaget är tillräckligt litet för att greppa hela vägen men tillräckligt stor för att min hand inte blir öm över tid. Handtaget är täckt i ett gummiaktigt greppmaterial, och formen på handtaget är mer av en rundad rektangel än en cylinder, som båda ger komfort vid utökad användning:
Det finns inget nyskapande eller fruktansvärt med placeringen av joysticken, knapparna och ratten - de tjänar helt enkelt sitt syfte. Jag hittade personligen joysticken lite för långt från greppet, vilket gjorde det svårt att nå utan att stödja gimbalen med min andra hand. Knapparna är inte lätta att använda under enhandshandling, men det är en fråga som delas av de flesta enhandiga gimbals, inte bara Moza Air 2:
Slutligen har vi placeringen av laddningsportarna och kontrollporten, som båda är perfekt för mig. De medföljande styrkablarna är ganska korta, men med tanke på hur styrporten är belägen i vaggautrymmet är det inte riktigt ett problem. Vad gäller laddningsportarna? De är exakt där du kan förvänta dig att de skulle vara: bredvid monteringsportarna för extern tillbehör.
Moza Air 2: Användbarhet
Moza Air 2 är tung. Gimbalen är bara drygt 3 kg, vilket inte låter som mycket - men du måste tänka på kameran, linsen, externa tillbehör och sannolikheten för att du kommer att springa med den i timmar åt gången. Observera att liknande gimbals är ännu tyngre (DJI Ronin-S är drygt 4 kg), men underskatta inte den uthållighet du behöver för detta.
OLED-skärmen är grundläggande men det får jobbet gjort. Kanske lite svårt att se i direkt solljus, men helt bra för skott inomhus. Jag tyckte inte att skärmen var svår att se när jag körde gimbal. När det gäller inställningsmenyn läggs den ut på ett intuitivt sätt men vissa av menyalternativens namn kan vara svåra att dechiffrera med tanke på den begränsade mängden skärmutrymme. (Tips: Läs manualen!)
Moza Air 2 säljer sig som att ha 8 gimballägen, men det är lite vilseledande. Det betyder egentligen bara att var och en av de tre axlarna - panorering, lutning och rullning - kan vara i läget Lås eller följ Det totala antalet lås- och följkombinationer? Yup, 8. Lyckligtvis är det ganska enkelt att växla Lock and Follow för varje axel. Enkelklicka på joysticken för att växla panellås; dubbelklicka på joysticken för att växla mellan låsning; och trippelklicka på joysticken för att växla lutningslåset.
Avtryckarknappen är den mest användbara knappen på Moza Air 2. Oavsett vilket "gimbal-läge" du är i kan du trycka och hålla in avtryckaren för att tillfälligt låsa kamerans orientering. Så snart du släpper, återgår axlarna till deras nuvarande lås- eller följstatus. Den cirkulära ratten låter dig snabbt ändra följkänsligheten för alla tre axlarna, vilket är en praktisk genväg eftersom den inställningen annars är begravd under flera menyklickar - inte kul när du är i mitten av en snabb takt.
Utlösarknappen har också två andra funktioner: du kan dubbelklicka på den för att omedelbart centrera kamerans orientering till horisontnivå, och du kan tredubbelklicka på den för att snurra vaggautrymmet runt i selfie-läge. (Men med tanke på hur viktigt det är, är det kanske inte den smartaste idén att försöka selfie-vlog med denna gimbal.)
Men Moza Air 2 innehåller två lägeslägen som du kan hitta användbara beroende på vad du fotograferar: Sport Gear Mode (ultrahög känslighet på panoramotorn för att fånga snabb action) och Inception Mode (där du håller gimbal som en ficklampa och kameran rullar 360 grader).
Batterisituationen på Moza Air 2 är love-it-or-hate-it. Att lossa batterier från kroppen kan vara ont om du använder det här varje dag, men med 16 timmars batteritid är det svårt att klaga. Vissa kanske föredrar designen av DJI Ronin-S och dess inbyggda batteri som laddas med en USB-kabel, men fördelen här är att du kan köpa valfritt antal backup-batterier av typen 18650 och byta in dem efter behov.
I själva verket är Moza Air 2 det bästa av båda världar: om dina batterier dör och du slutar på reservdelar, kan du fortfarande hålla gimbalen drivs via sin USB-C-port genom att ansluta till en powerbank (förutsatt att din powerbank kan ge tillräckligt med juice).
Jag älskar hur nybörjarvänlig Moza Air 2 är. Det finns en funktion som heter Auto-Tune som kör nyttolasten genom några snabbtester på varje axel för att bestämma de optimala effektinställningarna för varje motor för den specifika nyttolasten. För en gimbal nybörjare som har flera kameror eller inställningar att växla mellan, är detta super bekvämt.
Slutligen har gimbal förmågan att spara och ladda tre olika inställningskonfigurationer. Helst skulle det vara närmare tio sparplatser, men tre är bättre än ingenting.
Moza Air 2: mobilapp
Om du är som jag och har en kamera som inte officiellt stöds av Moza Air 2, kanske du vill installera Moza Master-appen som ansluts trådlöst till gimbal via Bluetooth. Med appen kan du fjärrkontrollera alla tre axlarna, justera gimbalinställningarna på ett enklare sätt och med en knapp trycka om centrera eller sova.
Om du har en kamera som officiellt stöds kan appen också starta och stoppa inspelningen, justera kamerainställningar som bländare / ISO / slutartid, och för spegelfria kameror, se en direkt matning av vad sökaren ser.
Dessutom lägger Moza Master-appen till möjligheten att göra Motionlapse, Timelapse och Variable-Speed Timelapse. Dessa finns alla under Creative Video-avsnittet, och alla dessa lägen kräver en officiellt stödd kamera med en fungerande kontrollkabel. Som sådan kunde jag inte testa dem.
Sammantaget är appen trevlig att ha och lätt att navigera men i slutändan onödig om du inte planerar att skjuta timelapse-video. Det ena användningsfallet jag kan tänka på? Du kör gimbalen i en scen med hög action medan en assistent fjärrkontrollerar den. Utöver det kommer du att överleva utan appen, inga problem.
Kanske kommer en framtida uppdatering att vända saker och ting.
Ladda ner: Moza Master för Android | iOS (gratis)
Moza Air 2: Final Tankar
Jag har verkligen bara två klagomål:
Först är själva gimbalen tyst som en mus, men några gånger vibrerade den som galen när skruven som håller min kamera vid snabbutlösningsplattan lossnade. Det är förmodligen användarfel så jag räknar inte med det, men det är förvånande när det händer.
För det andra, om du snurrar eller vinklar gimbalen för snabbt under drift, "snaprar" ibland motorerna i läge och orsakar ryckiga bilder. Men du borde verkligen inte utföra så snabba rörelser med en gimbal ändå, så det är inte en deal-breaker. (Observera att det inte sker i Sport Gear Mode så långt jag kan säga.)
Sammantaget är Moza Air 2 väl utformad och extremt användbar ... i korta skurar. Även om det är lättare än DJI Ronin-S och Zhiyun Crane 3 LAB, kommer det fortfarande att påföra dina armar, axlar och rygg. Planera att införliva en träningsplan i din rutin om du funderar på att köpa en.
Skulle jag använda denna gimbal när jag reser? Endast för professionellt bruk. Även om du förmodligen kan passa in den i en påsarväska (den skulle definitivt passa in i en rutig väska), kommer den att ta mycket rum även när den är konfigurerad för att vara så snäv och plan som möjligt. Det finns inget sätt att bryta ner det ytterligare. Och glöm inte: det är tungt!
Men om du är ute efter en gimbal och det enda du bryr dig om är värde per dollar, kämpar jag för att tänka på en konkurrent som erbjuder allt lika givande och prisvärd som Moza Air 2. Jag rekommenderar det starkt.
Delta i tävlingen!
Moza Air 2 Gimbal GiveawayUtforska mer om: DSLR, Filmmaking, MakeUseOf Giveaway, Video Editing.