Du har hört att Linux inte verkligen besväras av virus och skadlig kod.  Men varför är det här?  Och, ännu viktigare, är det sant?

Är Linux verkligen immun mot virus och skadlig programvara? Här är sanningen

Annons En anledning till att människor byter till Linux är att ha bättre säkerhet. När du byter till Linux går tanken, du behöver inte längre oroa dig för virus och andra typer av skadlig programvara. Men även om det i stor utsträckning är sant i praktiken, är desktop Linux faktiskt inte så säkert. Om ett virus

Annons

En anledning till att människor byter till Linux är att ha bättre säkerhet. När du byter till Linux går tanken, du behöver inte längre oroa dig för virus och andra typer av skadlig programvara. Men även om det i stor utsträckning är sant i praktiken, är desktop Linux faktiskt inte så säkert.

Om ett virus vill förstöra butiken på ditt fria skrivbord och med öppen källkod finns det en god chans att det kan.

Varför skadlig programvara är mindre vanligt på Linux-stationära datorer

Person i skugga som ser datorskärmar
Bildkredit: Kevin Horvat / Unsplash

Malware är oönskad kod som på något sätt kom till din dator för att utföra funktioner designade med skadlig avsikt. Ibland bromsar dessa program ner en maskin eller får den att krascha helt. Skaparna kan då kräva lösen för att fixa maskinen.

Ibland laddar malware in information till fjärrservrar, vilket ger någon tillgång till dina sparade data eller viktiga referenser som du skriver, till exempel lösenord och kreditkortsnummer.

Folk tenderar att skapa skadlig programvara för Windows eftersom det är operativsystemet som finns på de flesta datorer. Detta ökar oddsen för att ett virus sprids från en dator till en annan.

Virustillverkare tenderar att rikta in sig på mindre tekniska användare som är lättare att lura med falska webbaner och phishing-bedrägerier. Virus sprids också bland människor som vet hur man piratkopierar musik och TV-program men inte förstår hur dessa filer kan smittas.

Det finns antivirusprogram för Linux. De 6 bästa gratis Linux-antivirusprogram De 6 bästa gratis Linux-antivirusprogrammen Tror att Linux inte behöver antivirus? Tänk om. Dessa gratis antivirusverktyg kan säkerställa att din Linux-box förblir virusfri. Läs mer, men till och med deras syfte är ofta att skydda Windows-användare.

Linux Desktop Malware finns, men det är sällsynt

En bit malware har nyligen gjort nyheter för att rikta in sig på Linux-skrivbordet. EvilGNOME körs på skrivbordsmiljön GNOME genom att låtsas vara en förlängning.

GNOME är den vanligaste Linux-skrivbordsmiljön GNOME Explained: En titt på en av Linux mest populära stationära datorer GNOME Explained: En titt på en av Linux mest populära stationära datorer Du är intresserad av Linux och du har stött på "GNOME", akronym för GNU Network Object Model Environment. GNOME är ett av de mest populära open source-gränssnitten, men vad betyder det? Läs mer, finns som standardgränssnitt på två av de mest populära Linux-distrikten, Ubuntu och Fedora, och på datorer som skickas direkt från Linux-tillverkare som System76 och Purism. Legitima tillägg gör att du kan ändra många aspekter av GNOME-skrivbordet.

Det skadliga programmet som kallas EvilGNOME kan ta skärmdumpar och spela in ljud från din dators mikrofon. Det kan också ladda upp dina personliga filer. En mer detaljerad uppdelning finns i en rapport från Intezer Labs, som gav EvilGNOME dess namn.

Den här skadliga programvaran väckte inte uppmärksamhet för att de särskilt drabbade ett stort antal människor. Det ansågs nyvärt eftersom det alls fanns.

De flesta Linux-skadliga program riktar sig mot servrar

Ett datacenterrum med serverrackar
Bildkredit: Taylor Vick / Unsplash

Linux är relativt sällsynt på stationära datorer, men det är det mest framstående operativsystemet som finns på servrar som driver nätet och hanterar mycket av världens digitala infrastruktur.

Många attacker riktar sig till webbplatser snarare än datorer. Hackare letar ofta efter sårbarheter i nätverksdemoner som de kan använda för att få tillgång till Linux-drivna servrar. Vissa kommer att installera ett skadligt skript på en server som sedan riktar besökare snarare än själva systemet.

Hacka Linuxdrivna maskiner, oavsett om det är servrar eller IoT-enheter, är ett sätt att infektera webben eller skapa botnät.

Linuxs design är inte säkert

Desktop Linux i sin nuvarande form är knappast en fästning. Jämfört med Windows XP, där skadlig programvara kunde få administratörsåtkomst utan att be om ett lösenord, erbjuder Linux mycket bättre säkerhet. Dessa dagar har Microsoft gjort ändringar för att stänga detta gap. Sedan Vista har Windows utfärdat en prompt.

Ändå misslyckas nästan vad som rör säkerheten för systemfiler. De flesta data som vi bryr oss om sparas inte i våra rotsystemmappar. Det är personuppgifterna i vår hemmakatalog som är ersättningsbara och mest avslöjande. Programvara på Linux, skadlig eller på annat sätt, behöver inte ditt lösenord för att få åtkomst till denna information och dela den med andra.

Användarkonton kan också köra skript som aktiverar din mikrofon, sätta på din webbkamera, logga knapptryckningar och spela in vad som händer på skärmen.

Med andra ord spelar det nästan ingen roll hur säker Linux-kärnan är, eller skyddsomgångarna kring olika systemkomponenter, om det är sårbarheterna i appar och skrivbordsmiljön som kan sätta de data du bryr dig mest om.

EvilGNOME installerar inte sig själv bland dina systemfiler. Det lurar i en dold mapp i din hemkatalog. På den positiva sidan gör det det lättare att ta bort. Men du måste först veta att det är där.

4 skäl till varför Linux är relativt säkert att använda

Medan Linux inte är immun mot utnyttjande, i dag till dag, ger det fortfarande en mycket säkrare miljö än Windows. Här är några skäl till varför.

1. Flera distrister, miljöer och systemkomponenter

App-utvecklare har svårt att utveckla för Linux eftersom det finns så många versioner att stödja. Samma utmaning står inför skapare av skadlig programvara. Vad är det bästa sättet att infiltrera någons dator? Smyger du kod i DEB- eller RPM-formatet?

Du kan försöka utnyttja en sårbarhet på Xorg-visningsservern eller i en viss fönsterkomponist, bara för att upptäcka att användare har något annat installerat.

2. Appbutiker och pakethanterare Shield Linux-användare

Traditionella Linux-pakethanteringssystem sätter appunderhållare och granskare mellan användare och deras programvarukälla. Så länge du hämtar all din programvara från dessa pålitliga källor är det mycket osannolikt att du kommer att stöta på något skadligt.

Undvik att kopiera och klistra in instruktioner för kommandoraden för att installera programvara, särskilt när du inte vet exakt vad kommandot gör och du är osäker på källan.

3. Nya tekniker överväger aktivt säkerhet

Nya appformat som Flatpak och Snap introducerar behörigheter och sandlådor, vilket begränsar vad appar kan komma åt. Den nya visningsservern för Wayland kan förhindra att appar tar skärmdumpar eller spelar in på skärmen, vilket gör det svårare att utnyttja.

4. Källkoden är öppen för alla att läsa

Den främsta fördelen med Linux kommer från att kunna se koden. Eftersom Linux är öppen källkod snarare än äganderätt, behöver du inte oroa dig för att skrivbordet självt fungerar mot dig, fungerar som spyware själv eller lider av exploater som inte har blivit avslöjade av kommersiella skäl.

Även om du inte kan känna till koden kan du läsa blogginlägg eller rapporter av någon som gör det.

Ska du vara rädd för Linux-skadlig programvara?

Det är en myt att Linux-användare inte behöver oroa sig för virus, men om du håller dig till din distros appbutiker eller andra pålitliga källor som Flathub, kommer du osannolikt att snubla över något farligt.

Oavsett vilket operativsystem du använder är det viktigt att du använder säkra digitala vanor. Gör inte misstaget att tro att byta till Linux betyder att du kan ladda ner från skissiga webbplatser utan bekymmer.

Men för de flesta av oss är den största risken förmodligen inte skadlig programvara. Om du har skapat ett stort antal onlinekonton eller är beroende av molntjänster är phishing-bedrägerier ett mycket större hot. Hur man hittar en phishing-e-post Hur man hittar en phishing-e-post Det är svårt att fånga ett phishing-e-postmeddelande! Scammers poserar som PayPal eller Amazon, försöker stjäla ditt lösenord och kreditkortsinformation, är deras bedrägeri nästan perfekt. Vi visar hur du kan upptäcka bedrägerierna. Läs mer till dina data, oavsett om du använder Linux eller inte.

Utforska mer om: Datorsäkerhet, Linux, Malware, Online-säkerhet.