Europeiska unionen har infört nya upphovsrättslagar för digital tid.  Vad är artikel 13?  Gör det verkligen förbjudet meme-kultur?

Förstå EU: s artikel 13 och vad det betyder för Internet

Annons I mars 2019 röstade Europaparlamentet för en av de mest kontroversiella delarna av internationell upphovsrättslagstiftning i nyare historia. Känd som artikel 13 kan lagstiftningen omforma internet. Många hävdar att tillsynsmyndigheterna inte förstår följderna av artikel 13, medan andra säger att det kommer att skydda upphovsrättsskyddat innehåll och säkerställa rättvis lön för artister. Vad är exakt ar

Annons

I mars 2019 röstade Europaparlamentet för en av de mest kontroversiella delarna av internationell upphovsrättslagstiftning i nyare historia. Känd som artikel 13 kan lagstiftningen omforma internet.

Många hävdar att tillsynsmyndigheterna inte förstår följderna av artikel 13, medan andra säger att det kommer att skydda upphovsrättsskyddat innehåll och säkerställa rättvis lön för artister.

Vad är exakt artikel 13 och vad betyder detta beslut för internetens framtid?

Upphovsrätt i den digitala tidsåldern

Internet är en nätverkssamling av datorer och servrar över hela världen som delar data och information över hela världen. Öppenheten på internet skapade en explosiv tillväxt som såg att en gång nischtjänsten blev ett av världens mest kritiska kommunikationsverktyg.

Att reglera internet har alltid varit en utmaning. Internet finns inte i ett land, och digitala tjänster och data flyter sömlöst över gränserna. Detta skapar svårigheter att verkställa upphovsrättslagar.

Bild av upphovsrätten i text skriven på en skrivmaskin
Bildkredit: nupix / deponeringsfoton

Upphovsrätten skiljer sig åt mellan länder, med vissa som tar mycket hårdare ställning, medan andra oftast ignorerar det. Europeiska unionen (EU) har för närvarande 28 medlemsländer, Storbritanniens utgång - eller Brexit - trots trots. Fackföreningen representerar ett av de mest betydelsefulla handelsblocken i världen, och som sådan har dess regelverk globala återverkningar.

Upphovsrättslagar är avsedda att uppmuntra produktion av innehåll, konst och andra medier. De ger juridiskt stöd till konstnärer och innehavare av upphovsrätt om deras arbete är stulna, kopierade eller reproducerade. Men upphovsrättslagar var mestadels skrivna med tanke på en pre-digital tid.

Förespråkare för upphovsrättsreglering säger att det uppmuntrar innovation eftersom skaparna vet att de kommer att bli ekonomiskt belönade för deras arbete. Å andra sidan har kritiker uttryckt sitt förakt för lagar om digital upphovsrätt på grund av kostnaderna för verkställighet, privatisering av kunskap och tvetydigheten i vad begreppet författare egentligen betyder.

Med en sådan förvirring har vissa skapare istället vänt sig till copyrightalternativ som copyleft Copyleft vs. Copyright: 3 nyckelbegrepp du behöver veta Copyleft kontra copyright: 3 nyckelbegrepp du behöver veta Innehållsskapare börjar omfatta copyleft över upphovsrätt. Här är vad det betyder och varför det är viktigt, särskilt om du själv är skapare. Läs mer .

Nuvarande lagstiftning har inneburit att Internet aldrig har reglerats effektivt för upphovsrätt. Stora teknologiföretag som Google, Facebook och andra har utvecklat affärsmodeller som verkar inom det så kallade grå området för upphovsrätt, där de varken är värd för eller förhindrar tillgång till upphovsrättsskyddat material. Artikel 13 syftar till att ändra detta.

Upphovsrätt i Europeiska unionen

EU är en politisk och ekonomisk grupp av länder, främst från fastlands-Europa. Det driver en gemensam ekonomisk marknad för medlemsländerna och skapar en serie standardiserade lagar som medlemsländerna antingen måste följa eller ratificera i sin lokala rättsliga ram.

EU har antagit facklig övergripande upphovsrättsreglering sedan 1991, även om olika ändringar och direktiv sedan dess har gjorts. Artikel 13, formellt känd som artikel 13 i direktivet om upphovsrätt på den digitala inre marknaden 2016/0280, är ​​det senaste försöket att harmonisera och uppdatera europeisk upphovsrätt.

Medan diskussioner hade ägt rum sedan 2012, valde Jean-Claude Juncker till ordförandeskapet för Europeiska kommissionen ett förnyat intresse för att reformera upphovsrätten. Junckers mål var att genomföra en digital inre marknad i hela Europa, på liknande sätt som den befintliga fysiska inre marknaden, för att förbättra EU: s ekonomiska resultat.

Även om det föreslagna direktivet innehöll många ändringar, ändringar och tillägg, var två särskilt kontroversiella: artikel 11 och artikel 13.

Vad är artikel 13?

I ett försök att tvinga internetföretag att reglera upphovsrätten, instruerar artikel 13 i direktivet att "leverantörer av informationssamhällets tjänster [...] ska [...] vidta åtgärder för att säkerställa funktionen i avtal som ingåtts med rättighetshavare om användning av sina verk eller annat ämne -matter eller förhindra tillgänglighet på deras tjänster av verk eller annat ämne som identifierats av rättighetshavare genom samarbetet med tjänsteleverantörerna. ”

Skärmdump av artikel 13 från EU: s utkast till upphovsrättsdirektiv

Liksom många juridiska handlingar är det inte direkt klart vad det betyder. Sammanfattningsvis ansvarar all internettjänst som bearbetar användaruppladdat innehåll - vilket är majoriteten av alla onlinetjänster - för att säkerställa att upphovsrättsskyddat material inte visas olagligt eller laddas upp till deras plattform.

Detta lilla stycke text har enorma konsekvenser. Det kräver effektivt att internettjänster ska polisera upphovsrätt, och bygga, underhålla och driva en databas för att göra det. Underlåtenhet att uppfylla denna skyldighet skulle leda till att företaget hålls ansvarigt för intrång i upphovsrätten.

Detta är en transformativ förändring från hur internet har utvecklats. Faktum är att i USA är tjänsteleverantörer uttryckligen befriade från ansvar för vad deras användare publicerar enligt avsnitt 230 i lagen om kommunikationsanständighet.

Alla artiklarna 13

Definitionen av ett internetmeme Vad är ett meme? 10 Meme-exempel Vad är ett Meme? 10 Meme-exempel Vet du inte vad ett meme är? Vi är här för att förklara det för dig. Dessutom undersöker vi populära memes från tidigare och senaste meme-exempel. Read More är ett stycke medier som sprids snabbt över internet. Memes är ofta redigerade bilder från populärkultur, som stillbilder från TV-program eller filmer. Beroende på tolkningen av lagen kan dessa bilder betraktas som intrång i upphovsrätten.

Efter att utkastet till lagstiftning offentliggjordes hävdade många kritiker att EU: s artikel 13-förslag skulle vara slutet på meme-kulturen. Med liknande logik skulle den populära remixkulturen gå förlorad så att det kan innebära slutet på användargenererade remixar och parodier, och de plattformar som är värd för dem som YouTube och SoundCloud.

Många av världens mest populära webbplatser är beroende av användargenererat innehåll. Det är särskilt viktigt att webbplatser på sociala medier som Facebook, Reddit och Twitter påverkas av lagstiftningen eftersom deras plattformar är beroende av den.

Trots de potentiellt omfattande effekterna av artikel 13 inramade medierna uttryckligen förslaget som en "meme killer." Debatten om reglering av mem började, ironiskt nog, som ett meme. Som nämnts på Know Your Meme, den 12 juni 2018, publicerade en Reddit-användare ett meme som använde orden "Innehållet du försöker visa har förbjudits av EU: s upphovsrätt."

Inte i min stad! från dankmemes

Inlägget var starkt motiverat, och variationer av det temat började dyka upp. Dessa sprids snabbt till andra webbplatser på sociala medier, vilket påverkade diskussionen och debatten kring artikel 13 djupt.

#SaveYourinternet-rörelsen, som hade stöd av sådana som Sir Tim Berners-Lee, uppfinnaren av webben, och Jimmy Wales, grundaren av Wikipedia, bland andra, började använda meme-mördareidén som grund för deras kampanj.

Denna potentiella påverkan av artikel 13 skulle emellertid bara förverkligas om allmänt fruktade innehållsfilter automatiskt tillämpades.

Vad är innehållsfilter?

Den ursprungliga artikel 13-texten var extremt vag om hur internettjänster skulle reglera användaruppladdat innehåll, vilket ledde till att många spekulerade i att den enda möjliga metoden skulle vara automatiserade innehållsfilter.

Automatiserade innehållsfilter är oerhört kontroversiella. De identifierar ofta felaktigt material felaktigt. YouTube har kämpat med denna fråga i många år. När YouTube blev internet de facto videosida började innehavare av upphovsrätten pressa Google att ta bort olicensierat copyright-innehåll.

För en tjänst av YouTubes storlek krävdes ett automatiserat system eftersom manuell upptäckt skulle vara omöjligt. Systemet identifierar emellertid regelbundet fel innehåll, vilket leder till att många skapare och användare har tagit bort sitt innehåll orättvist. För att lägga till detta är antagandet att klaganden (rättighetsinnehavaren) är korrekt.

Uppladdaren har lite eller inget att säga i processen.

Detta ledde till att YouTubes Content ID-filter kallades en censurmaskin. Stora företag kan hävda att alla videoklipp kränkte deras upphovsrätt. Videon kunde sedan tas bort, oavsett om de hade ett giltigt krav, med skaparen helt men maktlös för att förhindra den. Detta är en av anledningarna till att vara värd för videor på Vimeo 5 skäl till att vara värd för videor på Vimeo istället för YouTube 5 skäl att vara värd för videor på Vimeo istället för YouTube Varför skulle du välja Vimeo på YouTube? Här är en handfull starka skäl att tänka på - skäl som bidrar till Vimeos imponerande tillväxt under det senaste decenniet. Läs mer snarare än YouTube.

Om implementeringen av artikel 13 ledde till skapandet av automatiserade innehållsfilter är rädslan att de i slutändan skulle användas som en form av censur. Företagets storlek komplicerar problemet ytterligare.

Stora, främst amerikanska företag dominerar internet. Amazon, Facebook, Google, Reddit och Twitter är några av de största företagen i världen. De har råd att bygga komplexa databaser och filter. Mindre webbplatser utan resurser för att bearbeta uppladdningar skulle effektivt bli avslutade.

Detta skulle skapa en konkurrensbegränsande marknad där bara ett fåtal företag kontrollerar våra onlineutrymmen.

Artikel 13 blir artikel 17

Europaparlamentet godkände utkastet till direktiv om upphovsrätt på den digitala inre marknaden i september 2018. Efter förhandlingar presenterades ett slutligt förslag för parlamentet. Denna slutliga version av direktivet godkändes 26 mars 2019.

Skärmdump av artikel 17 från EU: s upphovsrättsdirektiv 2019

Denna utgåva av direktivet utvidgade definitionerna, gjorde eftergifter och inkluderade förtydliganden. För att förväxla frågor döptes artikel 13 till artikel 17. Det slutgiltiga direktivet framhöll särskilt klart vilka webbplatser som skulle vara ansvariga för intrång i upphovsrätten. En tjänst som fungerar under mindre än tre år, med intäkter på mindre än 10 miljoner euro och med färre än fem miljoner unika besökare skulle uteslutas.

Behovet av filter kan också ha blivit sidstegat. Artikel 17 klargör att en tjänst måste söka tillstånd från rättighetsinnehavaren för att visa upphovsrättsskyddat innehåll. Som Electronic Frontier Foundation (EFF) noterar, "förespråkar artikel [17] att onlinetjänster inte behöver filtrera om de licensierar katalogerna för stora underhållningsföretag."

Men som EFF också påpekar, har de stora underhållningsföretagen inte alla upphovsrätter i världen. Alla användare av internet kan generera innehåll och inneha den respektive upphovsrätten. Artikel 17 kräver att tjänster gör en "bästa ansträngning" för att licensiera innehåll. Trots alla revideringar är det fortfarande inte klart hur tjänster skulle uppfylla artikel 17 utan innehållsfilter.

Vad händer sen?

Detta är inte den första europeiska lagstiftningen som kontroversiellt har passerat parlamentet under de senaste åren. Allmän uppgiftsskyddsförordning (GDPR) trädde i kraft i hela Europa den 25 maj 2018 och hade långtgående konsekvenser.

Företag baserade utanför EU måste fortfarande följa om de hade användare inom EU. Vissa valde till och med att genomföra europeiska integritetsskydd för alla sina användare.

Effekterna av direktivet om upphovsrätt på den digitala inre marknaden kommer nästan säkert att kännas utanför Europa. Men medlemsstaterna har upp till två år på sig att ratificera direktivet i lag. Så det kan vara några år ännu innan konsekvenserna av lagstiftningen verkligen är kända.

Varje stat kan också tolka och genomföra direktivet på olika sätt. Även om ett land kan kräva ett specifikt verktyg eller ladda upp filter, kanske ett annat inte.

Även om detta är en europeisk fråga påverkar resultatet alla internetanvändare och tjänster runt om i världen. Som vi såg efter implementeringen av GDPR blockerade vissa tjänster europeiska användare snarare än att följa lagen.

Framförallt påverkade GDPR också smarta hemanordningar. Hur kan GDPR påverka smarta hemenheter? 2 exempel på nedsänkta tjänster Hur kan GDPR påverka smarta hem enheter? 2 Exempel på Downed Services Smarta hem och Internet of Things-enheter kanske inte är uppenbara risker när du tänker på den nya GDPR-lagen, men också de kan påverkas. Läs mer när tjänsterna togs bort istället för att anpassa sig till den nya lagstiftningen. Huruvida artikel 17 kommer att ha en liknande effekt återstår att se.

Bildkredit: Håkan Dahlström / Flickr

Utforska mer om: Artikel 13, Internetcensur, lag, meme, webbkultur.