Imponerad av Linux, vill engagera sig, men har inga programmeringsfärdigheter?  Så här bidrar du till Linux utan kodning.

6 sätt du kan bidra till Linux

Annons Linux är inte som kommersiella operativsystem. Namnet är lika mycket kortfattat för en viss gemenskap som det är en specifik kodkod. I den fria programvaruvärlden är du inte begränsad till att vara konsument av dina favoritappar och gränssnitt. Du kan delta i att skapa dem och du behöver inte vara en utvecklare för att göra det. De störst

Annons

Linux är inte som kommersiella operativsystem. Namnet är lika mycket kortfattat för en viss gemenskap som det är en specifik kodkod. I den fria programvaruvärlden är du inte begränsad till att vara konsument av dina favoritappar och gränssnitt. Du kan delta i att skapa dem och du behöver inte vara en utvecklare för att göra det.

De största och minsta projekten kan använda en hjälpande hand. Här är sätt du kan engagera dig och göra en skillnad.

1. Ge feedback

Purismanställd som ber om feedback från gemenskapen

Gratis programvara behandlar inte användare som konsumenter, så de kan inte övervaka försäljningen. De flesta försöker inte spåra ditt beteende. Så utvecklarna vet inte vad användare vill ha om de inte får feedback. Du kan hjälpa dig mycket bara genom att prata och hjälpa projekt att skapa en känsla av riktning.

Medan sociala medier är ett sätt att höras, är den miljön fylld med buller. Många projekt etablerar sina egna samhällen. Purism har till exempel ett forum för personer som köper sina produkter eller använder PureOS.

När företaget beslutade om att byta från en rullande release-modell till stabila versioner med längre stöd, frågade det människor i Purism-communityforum. Företaget slutligen slutade på att inte gå till en stabil version med ett rullande release-alternativ för dem som vill ha nyare programvara.

Söka efter tillgängliga möjligheter för ditt val av projekt. Ibland är detta ett forum. Andra gånger är det en chattgrupp i IRC eller Telegram. Kanske är det en Gitlab-sida. Om allt annat misslyckas, hitta en e-postadress.

2. Svara på frågor för nya användare

Fråga Ubuntu webbplats för att ställa och svara på frågor

När människor byter till Linux för första gången har de ofta ingen eller någon annanstans, de kan gå till för att få hjälp personligen. Istället är sökmotorer deras helpdesk.

Dessa sökmotorer pekar på forum tillsammans med frågeformulär och svarstavlor. Ett av de mest framstående exemplen är Ask Ubuntu, som människor vänder sig till med konkreta och specifika frågor. Sådana platser kan vara enorma resurser, men det är bara om kunniga människor registrerar sig och tar sig tid att hjälpa andra.

Du kan vara den personen.

När du deltar i olika diskussionsnämnder i gemenskapen, se till att uppsätta uppförandekoden. Ditt beteende reflekterar inte bara på dig. Det reflekterar över hela samhället och kan verkligen vända nya användare bort från ett projekt.

3. Skriv dokumentation

Arch Wiki-sida om bidragande dokumentation

Det är jättebra att ha användare som hjälper varandra, men ingenting tar rätt plats att ha lättläst officiell dokumentation. Sådana guider kan berätta hur utvecklare avser att använda skrivbordet de har tillhandahållit, hur man kan övervinna hinder och vilka buggar de är medvetna om.

Dokumentation får sällan rampljuset, men det kan göra eller bryta din upplevelse med en viss Linux-distribution. Många älskar Arch Linux delvis på grund av det stora djupet och användbarheten av ArchWiki. Du kan ofta vända dig till Arch Wiki för hjälp även om du aldrig har installerat Arch. Många instruktioner fungerar också för andra distributioner.

På tal om Arch, EndeavourOS är ett ungt projekt som fortsätter arvet från Antergos, en Arch Linux-baserad distro som är lättare och snabbare att komma igång. Med så mycket som måste hända för att starta en ny distro, kunde teamet använda hjälp för att dokumentera vad användare behöver veta.

4. Design ikoner för ditt favoritbord eller app

Design är viktigt. Varje par år förbättrar stora Linux-skrivbordsmiljöer sina ikontema i någon form eller på något sätt. Vanligtvis gör designers ikoner mer tydliga, plattare (för att matcha designtrender), enklare (för enklare efterlevnad) eller allt ovanstående.

Oavsett storleken på ett projekt kan de använda din hjälp.

GNOME ändrade till exempel sitt ikontema i version 3.32. En viktig motivation för ombyggnaden var att göra nya ikoner enklare att skapa, som du kan se i GNOME-visuella formgivaren Jakub Steiners inspelade prat från GUADEC 2019. Vissa appar, en sådan gThumb, har ännu inte en uppdaterad ikon. Det är där du kan kliva in.

elementaryOS har haft en relativt konsekvent look sedan starten, även om teman inte har varit utan deras tweaks. Fortfarande, med varje aspekt av det elementära skrivbordet som erbjuder sin egen distinkta karaktär, finns det fortfarande små system- och gränssnittsikoner som fortfarande behöver ett elementärt infunderat tag.

När du lägger ut en hand för att forma utseendet på ett projekt, hjälper det att först bekanta dig med de relevanta riktlinjerna för mänskligt gränssnitt Skillnaderna mellan Linux: s mänskliga gränssnitt Riktlinjer Skillnaderna mellan Linux: s mänskliga gränssnittsriktlinjer Har du någonsin stött på en Linux-app som ser ful ut och verkar oanvändbar? Det är därför datorer har riktlinjer för mänskligt gränssnitt. Windows och macOS har dessa riktlinjer. Vad sägs om Linux? Läs mer .

5. Testa ny programvara

GIMP webbplats listar sätt att engagera sig

Utvecklare behöver användare för att prova de senaste versionerna av sina program. Detta är bra för den nuvarande stabila versionen, och det är särskilt användbart med programvara som fortfarande är i pre-release-stadierna.

Gratis mjukvaruutvecklare arbetar i allmänhet ensamma eller i små fjärrlag. De har inte tillgång till olika typer av hårdvara och kan inte pröva alla Linux-skrivbordskonfigurationer som finns.

Genom att testa appar ger du dessa utvecklare insikt i hur deras appar körs både på din hårdvara och den valda skrivbordskonfigurationen (Linuxdistribution / skrivbordsmiljö / skärmserver / osv.). Naturligtvis får utvecklare bara denna insikt om du når ut till dem. Så arkivera felrapporter, och kom ihåg att vara artig när du gör det.

6. Översätt appar eller förbättra tillgängligheten

Om det finns en roll som praktiskt taget alla projekt kan använda sig av är det översättning. Det beror på att även om ett team redan har kapabla översättare ombord, finns det inget sätt att de talar alla språk. Få utvecklare tar problem med dig att spendera tid för att göra programvaran mer tillgänglig för människor där du bor.

Detta hänvisar inte bara till språk. Utvecklare behöver också hjälp med att göra sin programvara mer tillgänglig för människor som har svårare att se eller höra. Vissa appar kan helt enkelt inte användas under vissa omständigheter, men i andra fall kan en tweak eller två göra en stor skillnad.

Redo att hjälpa till med Linux-utveckling?

Bra! Låt oss nu agera på den spänningen medan det brinner ljust och varmt. Varje gratis programvaruprojekt har sitt eget föredragna sätt att kommunicera och olika metoder för att engagera sig, så att du kan börja med att hoppa till din distro, app, tema eller komponents webbplats och leta efter instruktioner om hur du kan bidra.

elementära operativsystem erbjuder några av de mest detaljerade riktlinjerna som du hittar från en Linux-distro, men de flesta av dem som har funnits ett tag ger instruktioner om hur du kan hjälpa till. Detsamma gäller för appar. GIMP-projektet placerar ett menyalternativ högst upp på sin hemsida som leder till en lista över vad du kan göra.

Observera att kärlek till Linux inte är det enda skälet att engagera sig. Det finns många andra fördelar med att bidra till open source-projekt Varför bidrar människor till Open Source-projekt? Varför bidrar människor till Open Source-projekt? Utveckling av öppen källkod är programvarans framtid. Det är bra för användare eftersom öppen källkodsprogram är vanligtvis gratis och ofta säkrare att använda. Men vad tvingar utvecklare att bidra med kod gratis? Läs mer .

Utforska mer om: Linux, Open Source.