Facebook stänger av Onavo, en VPN-app som också, ganska kontroversiellt, samlade massor av användardata.

Facebook Axes Onavo VPN-app efter kontrovers

Annons Facebook stänger av sin kontroversiella VPN-app. Appen, som heter Onavo, var uppenbarligen en VPN. Vad är en VPN-anslutning och hur fungerar det? Vad är en VPN-anslutning och hur fungerar det? Tänker du på att använda ett VPN, men vet inte vad det betyder, eller hur ett VPN fungerar? Här är allt du behöver veta, Läs mer så att användare kan skydda sin personliga information och begränsa mängden bakgrundsdata som appar kan använda. Men det var m

Annons

Facebook stänger av sin kontroversiella VPN-app. Appen, som heter Onavo, var uppenbarligen en VPN. Vad är en VPN-anslutning och hur fungerar det? Vad är en VPN-anslutning och hur fungerar det? Tänker du på att använda ett VPN, men vet inte vad det betyder, eller hur ett VPN fungerar? Här är allt du behöver veta, Läs mer så att användare kan skydda sin personliga information och begränsa mängden bakgrundsdata som appar kan använda. Men det var mer än det.

Berättelsen bakom Facebooks Onavo VPN-app

Facebook förvärvade Onavo 2013 och använde appen för att samla in data om sina användare. Enligt BuzzFeed informerade dessa data Facebook om hur populär WhatsApp var, vilket hjälpte till att övertyga Facebook att spendera 19 miljarder dollar för att skaffa den konkurrerande meddelanden-appen.

Onavo fakturerade sig själv som "en säker VPN" som låter dig "begränsa appar från att använda bakgrundsdata". Men det skulle också spåra "tiden du spenderar med att använda appar, mobil- och Wi-Fi-data som du använder per app, webbplatserna du besöker och ditt land, enhet och nätverkstyp".

Onavo visade sig också vara ganska populär och samlade över 30 miljoner nedladdningar över Android och iOS. I augusti 2018 tog Apple bort Onavo från Apple App Store för att bryta sina policyer för datainsamling. Onavo har dock förblivit tillgängligt på Android.

Facebook blir fångad och undersöker tonåringar

Som rapporterats av TechCrunch har Facebook tagit Onavo från Google Play. Det kommer att fortsätta fungera som VPN ett tag, men inga fler data samlas in. Detta kommer efter att rapporter föreslagit att Facebook betalade människor för att installera ett Facebook Research VPN.

Enligt TechCrunch har Facebook betalat personer mellan 13 och 35 år "upp till 20 $ per månad plus remissavgifter" för att installera Facebook Research VPN. När den installerats skulle appen ges root-åtkomst och spåra all telefon- och webbaktivitet.

Liksom med Onavo blockerade Apple omedelbart Facebook Research-appen. Google förbjöd inte någon app. Facebook stänger nu Onavo-appen på Android och kommer inte längre att rekrytera användare till Facebook Research VPN. Befintliga studier kommer dock att fortsätta.

Hur kommer Facebook att göra marknadsundersökningar nu?

Facebook har gjort rätt för att stoppa detta marknadsundersökningsinitiativ. Men det sociala nätverket måste skämmas till att göra det, och det kommer säkert att bedriva marknadsundersökningar 7 fascinerande sätt forskare använder sociala medier 7 fascinerande sätt forskare använder sociala medier Vetenskapliga forskare flockar till sociala medier som webbplatser som Facebook, Twitter och Instagram är en möjlighet att observera människor som interagerar med varandra och sociala fenomen i en "naturlig miljö" online. Läs mer på andra sätt. Låt oss bara hoppas att dess metoder är mindre läskiga från och med nu.

Utforska mer om: Data Harvesting, Facebook, Spyware, VPN.