Hur jämför Flathub och Snap Store när du vill ladda ner Linux-appar?  Vi slår dem mot varandra för att ta reda på det.

Flathub vs. Snap Store: De bästa webbplatserna för att ladda ner Linux-appar

Annons Nedladdning av appar för Linux är inte längre den utmaning som det en gång var. Borta är de dagar då du var tvungen att veta hur du bygger från källfiler för alla program som inte var tillgängliga i din Linuxdistributions app store eller paketansvarig. Tack vare Flathub och Snap Store är sådana appar nu enkla att hitta och installera. Men hur jä

Annons

Nedladdning av appar för Linux är inte längre den utmaning som det en gång var. Borta är de dagar då du var tvungen att veta hur du bygger från källfiler för alla program som inte var tillgängliga i din Linuxdistributions app store eller paketansvarig.

Tack vare Flathub och Snap Store är sådana appar nu enkla att hitta och installera. Men hur jämför dessa webbplatser?

Vad är Flatpak och Snap-filer?

Flathub och Snap Store är två webbplatser som har vuxit runt två separata universella paketformat för Linux: Flakpaks och snaps Ubuntu Snaps vs Red Hat Flatpaks, Vad är skillnaden? Ubuntu Snaps vs Red Hat Flatpaks, vad är skillnaden? Linuxdistros distribuerar appar i många format. I flera år har de två mest populära .debs och .rpms, men detta kan börja förändras med Ubuntu Snap-paket och Red Hat's Flatpak. Läs mer .

Tanken bakom båda formaten är att tillhandahålla ett sätt att distribuera appar på Linux som fungerar oavsett vilken distribution du använder. Dessa format erbjuder också säkerhetsförbättringar. Båda kan isolera appar från varandra, så att en rå programvara inte får åtkomst till bilder eller lösenord du har öppnat någon annanstans på skrivbordet.

Flatpak är starkt integrerat i skrivbordsmiljön GNOME, men det fungerar fortfarande med andra. Fler Linux-distributioner har omfamnat Flatpak som deras föredragna universella paketformat. Flatpaks är ett samhällsprojekt, även om privata företag Red Hat och Endless har finansierat mycket av utvecklingen.

Snap är ett filformat som kommer från Canonical, företaget bakom Ubuntu Linux-distributionen. Till skillnad från Flatpaks var snaps ursprungligen avsedda för servrar. Medan snaps arbetar med olika Linux-distributioner, är de överväldigande Canonical's baby. Ändå med så många människor som använder Ubuntu jämfört med andra distros är Snap Store inte kort på appar. Formatet kan i slutändan se större antagande baserat på Ubuntu ens stora popularitet.

Hur jämför Flathub och Snap Store?

Flathub-webbplatsens hemsida

Sammantaget ger Flathub och Snap Store ett sätt att få många av de stora desktopapparna du kanske vill ha för Linux. Om du använder en distro som stöder både Flatpak och snapfiler (som de vanligaste distrosna gör) kan du njuta av det bästa från båda världar.

Flathub har mer av en gratis och öppen källkodsvibe. Du får det väsentliga och lite annat. Däremot känns Snap Store som en mer kommersiell upplevelse. Canonics skapelser ser ut och känner mycket mer företag än i Ubuntu tidiga dagar.

Men de visuella skillnaderna är främst kosmetiska. Du navigerar i båda onlineappcentren på väsentligen samma sätt, och var och en låter dig börja installera en app genom att klicka på en knapp i webbläsaren.

Nextcloud-appen är öppen i Snap Store

Även om det är lätt att tänka på Flathub och Snap Store som appbutiker, innehåller ingen av programvarorna betalad. Oavsett om du laddar ner open source eller egenutvecklad programvara behöver du inte betala någon för behörigheten.

Låt oss nu dyka in på dessa två webbplatser och utöka hur de skiljer sig åt.

1. Layout

Appkategorier på Flathubs hemsida

Flathub erbjuder en ren och minimal upplevelse. Dess gränssnitt känns som en webbversion av GNOME-programvara. Flathub ordnar appar i ett rutnät och sorterar dem i ungefär samma kategorier som du ser i Linux-appstarter.

Snapbutikens layout är funktionellt likadan, men upplevelsen känns mer företag. Det finns mer rörelse över toppen där Canonical har placerat länkar till utvecklarresurser, vilket gör att webbplatsen från början känns inriktad mer på apptillverkare. Du ser också lite mer försäljning tala när Canonical höjer antalet snaps, dess användarantal och antalet stöttade distros.

Snapbutikens hemsida

Både Flathub och Snap Store visar appar i grupper. Flathub innehåller några kategorier på sin hemsida, medan Snap Store ger många för dig att bläddra igenom innan du dyker djupare in på webbplatsen.

2. Upptäck appar

Snap Store som visar appar för sociala medier

Snapbutikens appkategorier är kuraterade, vilket gör det lättare att bläddra och upptäcka ny programvara. Speciellt går kategorierna utöver vad en utvecklare kan lägga till i en apps metadata. Du hittar avsnitt som social, server och moln, säkerhet, enheter och IoT, och konst och design . Canonicals app-kuration gör det lättare att hitta de tillgängliga apparna.

Snap Store ger också bättre sökresultat. Att skriva "foto" i sökfältet i Snap Store ger cirka 40 appar. Att göra samma sak på Flathub kommer under 10. Det är inte representativt för de appar som är tillgängliga. Darktable RAW-bildredigeraren är tillgänglig i båda butikerna, men även om den dök upp i Snap Butiks sökning, såg den inte upp i Flathubs.

3. Apptillgänglighet

En sökning efter e-postappar i Snap Store

Snap Store verkar ha ett större urval av appar. Canonical påstår sig ha tusentals. I jämförelse visar Flathub drygt 600 (även om det är värt att påpeka att Flathub inte är den enda källan till Flakpaks, i motsats till snaps).

Huruvida Snap Store har fler appar du vill beror på vad du letar efter. Canonical's butik har större stöd från företag som är villiga att ta med egen programvara till Linux. Flathub har mer antagande i den fria och öppen källkodssamhället.

Om du letar efter en e-läsare för GNOME kan du hitta både GNOME-böcker och foliat i Flathub, men ingen av dem visas i Snap Store i skrivande stund. Detsamma gäller för Bookworm-appen gjord för elementära operativsystem. Samtidigt har Snap Store de egna Hiri- och Mailspring-e-postklienterna, plus Flock-teamets kommunikationsapp. Ingen av dessa tre är på Flathub.

4. Distro Support

Linux-distros med Flathub-stöd

Flathub stöder för närvarande 21 distrikter. Snap Store stöder 41. Men frågan om support är mer nyanserat än om du kan installera Flatpaks eller snaps på din Linux-distro. En potentiellt mer talande fråga är vilket format din distro aktivt omfattar. Ubuntu handlar naturligtvis om Snaps.

Fedora är distro som kastar mest vikt bakom Flatpaks, men det är inte ensamt. elementära OS har valt Flatpak som det format det kommer att distribuera i AppCenter. Purism, företaget bakom PureOS, använder Flatpaks på sin Librem 5-telefon. Detta påverkar huruvida appar som är gjorda för dessa distros är mer benägna att visas på Flathub eller i Snap Store.

Distros kan värd sina egna Flatpak-lagrar, vilket är en stor anledning till att vissa distros har valt att stödja formatet. Däremot är Snaps hårdkodade för att komma från Canonical-servrar. Denna typ av centralisering gör att många fria mjukvaruutvecklare känner sig obekväma. Ja, Canonical är värd för tjänsten från sin egen plånbok, men om den beslutar att stänga webbplatsen kommer Snaps att följa med. Med tanke på Canonicals historia är en sådan möjlighet inte osannolik.

Vilken Linux App Store ska du använda?

Ärligt talat, det finns liten anledning att inte använda båda. Till skillnad från DEB- och RPM-format kan du enkelt installera Flatpaks och snap-paket på samma skrivbord. Även om det vore trevligt att ha ett universellt paketformat för fria och öppen källkodsskrivbord, är det inte nödvändigt. Om det finns ett parformat som båda sannolikt kommer att fungera på din PC är det en mycket bättre situation än vad programvarishantering på Linux har varit tidigare.

Men om jag var tvungen att välja en person, föredrar jag Flathub. Jag håller mig till libre-mjukvara, och medan båda butikerna markerar om en app har en fri eller en egen licens, har Canonical gjort mer av en ansträngning att nå ut till egenutvecklade apputvecklare. Det hjälper definitivt människor att flytta över från Windows eller macOS, men jag övergick för många år sedan, och jag har för länge sedan anpassat sig till gratisalternativ. Du kan göra samma sak genom att kolla in de bästa gratis- och open source-apparna för Linux. Den bästa Linux-programvaran och -apps. De bästa Linux-programvarorna och apparna Oavsett om du är ny på Linux eller om du är en rutinanvändare, här är de bästa Linux-programvarorna. och appar du bör använda idag. Läs mer .

Utforska mer om: Installera programvara, Linux.