Misstänksam mot gratis presentkortsfusk?  Så här bekräftar du att du inte har gjort det utan att ge bort dina uppgifter till cyberbrottslingar.

Hur man känner igen och undviker gratis presentkort: 7 varningsskyltar

Annons Har du vunnit ett gratis presentkort? Svaret är naturligtvis "nej." Det är inte helt rättvist - vissa företag deltar i kunder i tävlingar, särskilt när julen kommer. Men när var förra gången du hörde talas om att någon vann ett $ 500-presentkort på Amazon och det var inte en bluff? Här är någr

Annons

Har du vunnit ett gratis presentkort? Svaret är naturligtvis "nej."

Det är inte helt rättvist - vissa företag deltar i kunder i tävlingar, särskilt när julen kommer. Men när var förra gången du hörde talas om att någon vann ett $ 500-presentkort på Amazon och det var inte en bluff?

Här är några frågor du bör ställa dig själv innan du klickar på några länkar och blir ett offer för cyberbrottslingar.

1. Är e-postkontot äkta?

Bedrägerna använder presentkortförbedrägerier eftersom de är vintergröna och kan ge mycket pengar utan mycket ansträngning. De bryr sig inte om lovande presentkort för små butiker som få har hört talas om: de siktar efter de stora namnen som Amazon och eBay!

De kan garantera att ett stort antal mottagare är kunder på webbplatsen och är mer benägna att falla för bedrägeriet.

Så om din inkorg säger att du har fått ett e-postmeddelande från "Amazon Presentkort", hur vet du att det är falskt?

Titta på e-postadressen den kommer från. De flesta människor förbiser detta, eller snabbt blickar och missar det uppenbara. I verkligheten kan det läsa "amzon.com" - något nära nog för att lura de flesta användare. På liknande sätt bör du inte lita på adresser som "ebaydotcom".

Klicka inte på länken, eller faktiskt några element i e-postmeddelandet. Detta kommer inte att säga dig någonting; istället kan det ladda ner skadlig programvara till din enhet.

Scammers omdirigerar ibland till den äkta webbplatsen ändå, vilket gör att offren slappnar av och inte inser att de har laddat ner skadlig programvara.

2. Är bilderna pixelerade?

neon skylt silhuett man pixlar pixel

Här är en indikator på att inte allt är som det verkar: bilder kan pixeleras på olika enheter, eftersom scammers inte alltid använder högkvalitativa bilder.

Detta sträcker sig till logotyper. Företag med stora namn skickar inte pixelerade versioner av sina egna varumärken. Om element verkar luddiga är det troligt att svindlaren har stulit en lågupplöst logotyp från internet.

Om bilder inte laddas är det ett tecken på att meddelandet kan vara bedrägligt, men det är inte en säkerhet. Det kan helt enkelt bero på anslutningsfrågor. Det motsatta är dock också sant: bara för att bilder är HD, betyder det inte att ett e-postmeddelande är riktigt.

Ta en titt på Google så hittar du stora filer som innehåller alla typer av företagslogotyper. Om du kan hitta det på nätet, så kan cyberbrottslingar också.

3. Finns det stavnings- och skiljeteckenfel?

Detta gäller förmodade tävlingar via e-post och sociala medier, liksom på alla webbplatser de länkar till.

Alla företag som är värda sitt salt kommer att anställa en kopior eller redaktör för att se till att deras kommunikationer är välskrivna. Det är en professionalismnivå som bedragare inte bryr sig om. Du behöver inte ha en examen i kreativt skrivande för att känna igen dålig stavning och grammatik.

Om en Facebook-profil kan skryta med att du kan "VINNA GRATIS GIFTKORT !!! 1 !!", lita inte på det. eBay brukar inte heller använda hyperboll skiljetecken. Om Om-sidan använder en liknande tvivelaktiga kopia, bry dig inte ens om att "gilla" sidan.

(När allt kommer omkring kan en hel del personlig information samlas in från sociala medier. Facebook Sekretess: 25 saker Det sociala nätverket vet om dig Facebook-integritet: 25 saker Det sociala nätverket vet om dig Facebook vet en överraskande mängd om oss - information som vi frivilligt vill. Från den informationen kan du delas in i en demografisk, dina "gillar" inspelade och förhållanden övervakas. Här är 25 saker som Facebook vet om ... Läs mer!)

Regionala skillnader kan också gälla: om du till exempel är kund hos Amazon UK, förvänta dig inte att ett meddelande med amerikaner som påstås vara från Amazon.com.

4. Kräver det onödiga personuppgifter?

Bedrägerier litar inte alltid på att du klickar på länkar till bedrägerier. Ransomware kan installeras på din dator, men många vill gärna ge sina privata detaljer ändå.

Du kanske omdirigeras till en inloggningssida som liknar den riktiga saken. Du anger ditt användarnamn och lösenord - ett stort misstag. Men även om du inte skriver in ditt lösenord, betyder det inte att du inte bör värdera andra detaljer.

Så fråga dig själv: varför skulle de behöva ditt personnummer? Varför ber det om ditt födelsedatum? Vilken information har företaget det anses vara från redan om dig? Tänk på vilka detaljer en äkta tävling faktiskt behöver.

Att "gilla" en sida på Facebook kan vara farligt. "Som" jordbruksbedrägerier uppmuntrar dig att dela inlägg för att vinna presentkort och andra gratis godsaker. Dessa är populära Black Friday och Christmas Scams 7 Scams att se upp för på Black Friday och Cyber ​​Monday 7 Scams att se upp för på Black Friday och Cyber ​​Monday medan du handlar efter erbjudanden den här Black Friday och Cyber ​​Monday, kommer scammers att leta efter dig . Så här handlar du säkert på nätet. Läs mer .

Du riskerar dina användarnamn, finansiell information och annan personlig information som lagras i tillhörande appar som WhatsApp och Instagram.

5. Är meddelandet anpassat?

Det är underbart att din moster och farbror har skickat ett meddelande om att vinna ett presentkort genom att helt enkelt klicka på en länk eller retweeta ett inlägg.

Nu när du funderar på det, men ... varför pratar de inte som vanliga människor?

Cyberbrottslingar använder opersonliga meddelanden för att vidmakthålla en bedrägeri eftersom det skulle vara lite för konstigt om de riktade dem alla till “Chris” eller “Emma”. Det är också ett berättande tecken på att det inte riktigt kommer från någon du bryr dig om.

Vissa bedrägerier riktas direkt mot dig genom att använda din e-postadress och ditt användarnamn för att visas personligt. Men du bör fortfarande känna igen när en släkting inte använder sin normala syntax. Om du läser den och något inte känns rätt, lita på dina instinkter.

6. Känner du till några tidigare vinnare?

Svaret är än en gång ”nej”. Det är oerhört osannolikt att din familj eller vänner har vunnit ett gratis presentkort via sociala medier. När har du någonsin känt ett äkta krav?

Ibland erbjuder företag gratis presenter inklusive kort, så du kan inte omedelbart rabattera dem. Det bör dock fortfarande finnas listor över vinnare.

@LazarBeamYT Jag fick ett e-postmeddelande som sa att han skulle ha en "100 $" presentkort, e-postadressen och länken är båda väldigt misstänkta. Klicka inte på den här länken eller lägg i någon av dina personliga uppgifter. Var försiktig. Detta är en bluff. #lazarbeam #hot #scam #email pic.twitter.com/Rkm61t9fin

- Ravendave (@ Rvaendave24) 6 december 2018

När MakeUseOf kör tävlingar publicerar vi namnen på vinnarna som bevis på att de är giltiga. Andra webbplatser bör göra samma sak. Om de inte kan bevisa att besökare gynnades av en giveaway, varför ska du lita på dem?

Det finns dock skillnad mellan äkta vinnare och typen av kommentarer du hittar på sociala medier. Du kommer att märka falska konton som säger saker som, ”TACK, WALMART !!! Jag VINNA 500 $ OCH HJÄLPDE MIG BETALA FÖR XMAS! ”Ja, de kommer troligtvis i alla stora bokstäver och använder dålig grammatik.

Bedrägerier lägger upp dessa i ett försök att verifiera sin bedrägeri; istället är de ett tecken på att det är falskt.

Det är inte att säga att du borde ignorera Twitter och andra sociala nätverk. Massor av flöden markerar bedrägerier för att varna sina följare. Underskatta aldrig missnöjda tweets.

7. Låter det för bra att vara sant?

Här är ett sista tips som bör gälla för allt du gör online: fråga dig själv om något är för bra för att vara sant. Om du har tvivel, lyssna på tarmen.

Klicka inte på länkar i e-postmeddelanden. Var skeptisk när du besöker Facebook och Twitter.

Presentkortbedrägerier är särskilt populära just nu, delvis för att de är svårare att spåra än bedrägerier med kreditkort. Det är därför cyberbrottslingar lurar människor att köpa iTunes-kort. Falla inte för det här iTunes-presentkortet Bedrägeri. köper Apple presentkort. Hur kan du undvika det? Och borde du verkligen vara bekymrad? Läs mer .

Utforska mer om: Presentkort, online-säkerhet, bedrägerier.