Tror du att den högteknologiska Tesla-bilserien är perfekt?  Tänk om!  Dessa elbilar är benägna att ha flera säkerhetsproblem.

Är Teslas säkert? Hur hackare kan attackera anslutna bilar

Annons Det verkar som om allt är anslutet till internet idag, från vattenkokare till dörrklockor. Även bilar tillverkas alltmer med en viss grad av internetanslutning. Men inga bilar är lika lika internetanslutna som Teslas. I allmänhet är Teslas mycket säkra fordon. Men när någon typ av enhet är ansluten till internet, till och med en bil, kommer den att införa vissa säkerhetsproblem. För att vis

Annons

Det verkar som om allt är anslutet till internet idag, från vattenkokare till dörrklockor. Även bilar tillverkas alltmer med en viss grad av internetanslutning. Men inga bilar är lika lika internetanslutna som Teslas.

I allmänhet är Teslas mycket säkra fordon. Men när någon typ av enhet är ansluten till internet, till och med en bil, kommer den att införa vissa säkerhetsproblem. För att visa dig olika sätt på vilka säkerhetsproblem kan påverka anslutna bilar delar vi några exempel på hur människor har provat och ibland lyckats hacking Teslas.

Sårbarheter i Tesla Key Fobs

tesla-modell-s

Av alla sätt som brottslingar använder teknik för att hacka eller stjäla bilar 5 sätt kriminella använder teknik för att hacka och stjäla bilar 5 sätt kriminella använder teknik för att hacka och stjäla bilar En miljon bilar blir stulna varje år i USA. Här är några av de vanliga taktikerna du måste vara medveten om för att hålla dig säker. Läs mer, en säkerhetsaspekt som du kanske inte tar hänsyn till är en nyckelfod. Teslas har ett nyckellöst inträdessystem. Detta använder en liten enhet ansluten till en nyckelring som du bär på din person. När du närmar dig din Tesla upptäcker den nyckelhylsan och låser upp dörrarna för dig.

Klonattacker på Tesla Key Fobs

Det har förekommit säkerhetsproblem med Tesla-nycklarna. År 2018 meddelade forskare från det belgiska universitetet KU Leuven att de kunde kopiera en Tesla-nyckelfod.

De kunde trådlöst läsa signaler från en närliggande tangentbord och sedan klona en kopia av den. Det innebar att det var möjligt för hackare att stå nära Tesla-ägarna och kopiera sina nycklar utan att de visste det och sedan stjäla bilen. Tesla fixade snabbt problemet med en ny typ av nyckelfod som tog bort sårbarheten.

Ett år senare 2019 upptäckte emellertid samma forskare ytterligare en säkerhetsbrist i de nya fobsna. Den här gången måste hackaren vara närmare fobben än tidigare och attacken tog lite längre tid. Men det kan fortfarande utföras trådlöst utan att målet vet det.

Även om Tesla hade infört mer kryptering i de nya fobsna var det inte tillräckligt för att förhindra hacket. Den goda nyheten är att Tesla kunde fixa det här problemet med en mjukvaruuppdatering strax efter att nyheten om det nya hacket brast.

Repeater Attacks on Tesla Key Fobs

Det är värt att notera att såvitt vi vet har ingen någonsin använt kloningssårbarheten för att faktiskt stjäla en Tesla. Men hackare kan också utföra andra attacker på nyckelfordrar, till exempel en repeaterattack.

Här plockar en hacker upp närvaron av en nyckelfod från ett Teslas ägares hus när deras bil parkeras utanför och förstärker den. Detta är den metod som tjuvar troligen använde i en mycket cirkulerad video (ovan) som påstås visa två personer som stjäl en Tesla i Storbritannien.

Hacka Teslas Autopilot-funktion

En av de mest skrämmande idéerna som människor har när de tänker på säkerheten för internetanslutna bilar. Hur säkra är internetkopplade, självkörande bilar? Hur säkra är internetkopplade, självkörande bilar? Är självkörande bilar säkra? Kan internet-anslutna bilar användas för att orsaka olyckor eller till och med mörda dissenter? Google hoppas inte, men ett senaste experiment visar att det fortfarande finns en lång väg att gå. Läs mer är vad som händer om en hackare tar kontroll över ett fordon. Teslas Autopilot-funktion gör det möjligt för bilen att utföra några självkörande manövrar som kryssning eller byte av körfält på motorvägen.

Men 2019 kunde en grupp kinesiska hackare manipulera Autopilot-funktionen. I ett mardrömsscenario för förare kunde hackarna ta kontrollen och leda bilen till mötande trafik.

För att utföra hackan använde teamet små, färgade klistermärken fästa vid vägytan. Detta skapade en "falsk körfält" som Teslas system läste som en riktig körfält och följde. Allt detta ägde rum på ett testspår, men teoretiskt kunde samma system användas i den verkliga världen för att rikta en bil till den kommande trafikbanan.

Tricket här är att detta hack kräver förändringar i den yttre miljön runt bilen. Den riktar sig inte riktigt mot själva bilen. Dessutom bör förarna fortfarande vara uppmärksamma när de använder Autopilot och vara redo att ta kontroll över fordonet från de automatiserade systemen.

Det betyder att det inte är mycket troligt att det kommer att vara ett problem i de flesta scenarier. Tesla trodde det också och lade fram ett uttalande som säger att sårbarheten var "inte ett realistiskt problem."

Hacka ett Teslas underhållningssystem

Är Teslas säkert? Hur hackare kan attackera anslutna bilar tesla pekskärm

Ett mindre allvarligt hack på Teslas demonstrerades av Team Fluoroacetate vid säkerhetshändelsen Pwn2Own 2019. Teamet kunde använda ett fel i bilens webbläsare för att komma åt bilens firmware och köra sin egen kod. De kunde då visa ett meddelande på Tesla-underhållningssystemet.

Denna hack kommer inte att hjälpa någon att stjäla din bil eller orsaka en krasch. Det visar dock hur någon till synes liten del av en bils programvara kan vara en säkerhetsrisk, till och med webbläsaren. Tesla säger att det fungerar med en programfix för denna säkerhetsproblem.

Skydda dina data när du säljer din Tesla

Slutligen finns det ett säkerhetsproblem med Teslas som inte beror på en sårbarhet som sådan.

Istället beror det på insamlingen av data som du kanske inte ens tänker på. Om du äger en Tesla och senare bestämmer dig för att sälja den, bör du vara medveten om mängden data om dig som finns i bilen. Precis som när du säljer en gammal dator, bör du vara säker på att torka hårddisken innan du skickar den till köparen.

När du säljer en ansluten bil måste du bli av med privat information innan du överlämnar dem till någon annan.

År 2019 köpte två säkerhetsforskare en förstörd Tesla-modell 3. De kunde komma åt bilens dator och ladda ner all slags information om de tidigare ägarna. I datorn hittade de telefonböcker med kontaktnummer och e-postadresser, plus kalenderposter. De kunde också se de nyligen placerade platserna i bilens navigationssystem. Det fanns till och med videofilmer inspelade av fordonets kameror.

Det finns ett sätt att radera personlig information från en Tesla genom att utföra en fabriksåterställning. Detta bör vara en påminnelse för Teslas ägare att om deras bil någonsin förstörs eller säljs, bör de utföra en fabriksåterställning innan de blir av med bilen. Detta kommer att förhindra att någon får åtkomst till sina uppgifter.

Anslutna bilar kommer med säkerhetsrisker

Sammantaget är bilar idag säkrare än någonsin tidigare. Teslas har säkerhetsfunktioner som gör att krascher blir mindre troliga och skyddar människorna inuti om de inträffar. Men det är värt att tänka på hur nya tekniker kan skapa säkerhetsrisker.

För att lära dig mer om riskerna med anslutna bilar, se vår artikel om skrämmande scenarier som självkörande bilar möjliggör 7 skrämmande scenarier Självkörande bilar gör det möjligt 7 Skrämmande scenarier Självkörande bilar möjliggör Några av riskerna med självkörning bilar varierar från fysiskt farliga till moraliskt ifrågasatta. Här är sju potentiella faror som lurar i en självkörande framtid. Läs mer .

Utforska mer om: Bilteknik, säkerhetsöverträdelse, säkerhetsrisker, Tesla.