Vad är LXQt? Det mest lätta Linux-skrivbordet som byggs med Qt
Annons
När du söker efter en lätt Linux-skrivbordsmiljö för att påskynda din dator börjar ett namn dyka upp oftare. LXQt är den andliga efterträdaren till LXDE, ett gränssnitt som använder så få resurser att det får en Raspberry Pi att känna sig som en fullständig dator. Vad är LXQt och vad gör det annorlunda?
Vad är LXQt? En Linux-skrivbordsmiljö
En skrivbordsmiljö är vad du ser på din skärm. Det är panelen över botten. Det är det som ordnar dina appar i windows och låter dig flytta runt dem.
Windows och macOS har var och en skrivbordsmiljö. På Linux finns det många. Du kan helt ändra hur ditt skrivbord ser ut och känns medan du fortfarande använder samma appar, samma bakgrundsbibliotek och samma Linux-kärna under.
De flesta Linux-baserade operativsystem väljer en skrivbordsmiljö som du vill använda som standard (vissa låter dig välja din favorit, medan andra inte kommer med en alls). Det finns en variant av Ubuntu, den mest populära versionen av desktop Linux, kallad Lubuntu som tillhandahåller LXQt. Det finns också en LXQt-utgåva av Fedora.
Om du använder ett annat Linux-baserat operativsystem måste du förmodligen installera LXQt själv. Instruktioner finns på LXQt-webbplatsen.
LXQts historia
För att förstå skillnaden mellan LXDE och LXQt måste vi först prata om verktygssatser. Verktygssatser ger ett sätt att rita appgränssnitt på ett konsekvent sätt. Utan verktygssatser skulle utvecklare behöva utforma och programmera verktygsfältets knappar och rullgardinsmenyer från början för varje app. I Linux dominerar två verktygssatser landskapet: GTK + och Qt Vad är skillnaden mellan GTK + och Qt? Vad är skillnaden mellan GTK + och Qt? Du har förmodligen hört talas om GTK + och Qt, men vad är dessa utvecklingsverktygssatser? Och hur påverkar de hur du använder Linux? Läs mer .
LXDE använder GTK + 2, vilket är mycket gammal kod. GTK + 3 har funnits sedan 2011. LXDE-underhållaren Hong Jen Yee tog problem med några av förändringarna i GTK + 3, så han släppte en port baserad på Qt 2013. Kort därefter fick Qt-versionen av LXDE och ett separat skrivbordgränssnitt känt som Razor-qt slogs samman och bildade LXQt. Hong Jen Yee planerade att så småningom fokusera sina ansträngningar på LXQt framöver. Sedan dess har LXQt formellt blivit ett separat projekt.
Hur LXQt fungerar
LXQt är standard för en layout som är bekant för alla som har använt Windows. En appstarter sitter längst ner till vänster. Ett systemfack sitter längst ner till höger. Öppna fönster visas i rad mellan de två.
Appstarteren innehåller det väsentliga och inget mer. Kategorier som innehåller dina installerade appar visas högst upp, då har du systeminställningar, användarsessionskontroller och en sökfält.
Gränssnittet är mycket konfigurerbart. Du kan ändra skrivbords-, app- och ikonteman. Panelen kan gå till valfri sida av skärmen och du kan ordna om elementen du vill. Det finns ingen anledning att behålla en Windows-liknande layout om det inte är din kopp hav.
LXQt hänvisar till alla komponenter i panelen som en widget. Standardwidgets ger möjlighet att spara favoritappar på panelen, växla mellan flera arbetsytor och dölja fönster för att visa skrivbordet. Några extra widgetar ingår, till exempel en CPU-skärm och en färgväljare.
En del av LXQts överklagande är bristen på beroenden (bakgrundstjänster som måste installeras för att ett program ska kunna köras) och användningen av utbytbara komponenter. Till exempel använder LXQt Openbox-fönsterhanteraren. Du kan använda alla Openbox-kompatibla teman för att ändra utseendet på fönstertitelraden. Du kan också justera knapparnas ordning i titelraden och vilka knappar som visas.
På ett sätt tar LXQt sin roll som en skrivbordsmiljö mycket bokstavligen. Det hanterar skrivbordet. Det försöker inte kontrollera hela upplevelsen från start upp till stängning. Linux är modulärt och LXQt omfattar detta.
Nackdelar till LXQt
LXQt saknar vissa funktioner du kan förvänta dig av ett modernt skrivbord. Som standard drar LXQt inte skuggor runt fönster, och det finns inte heller animationer för att öppna eller maximera fönster. Animeringen för att minimera ett fönster är närvarande men något hackig. Du kan ändra detta genom att aktivera eller installera en separat kompositör. Lubuntu tillhandahåller en som standard känd som Compton X.
Kommer du ihåg sökfältet i appstarteren? Det är väldigt grundläggande. Du måste söka efter en apps exakta namn, inte vad den gör. Förvänta dig inte att hitta filer och mappar om du inte installerar ytterligare programvara, eftersom sådana funktioner kan bromsa ett skrivbord.
LXQt gör också väldigt lite handhållning. Du förväntas veta namnen på appar och vad de gör. Om du inte gör det, måste du lära dig. Appstarteren berättar inte vad som är den förinstallerade textredigeraren, bildvisaren eller webbläsaren. Du måste ta reda på detta på egen hand.
Det är inte att säga att LXQt är svårt att använda. Jag tror inte det. Men jag har också en viss kännedom om hur Linux-stationära datorer tenderar att fungera. Om du känner dig runt Xfce eller MATE tar LXQt dig bara några få ögonblick att ta reda på. De flesta saker är där du förväntar dig att de ska vara. Implementeringen är helt annorlunda.
Vem ska använda LXQt?
Det finns några huvudsakliga skäl att överväga LXQt:
- LXQt är lätt. Om du vill ha ett enkelt skrivbordgränssnitt som använder relativt få systemresurser, lägg LXQt på din lista.
- LXQt är baserat på Qt. Ärligt talat finns det inte så många skrivbordsmiljöer baserade på Qt jämfört med GTK +. Om du föredrar Qt-appar men inte är ett fan av KDE Plasma Desktop är LXQt ett av dina få alternativ.
- LXQt är modulär. Om du inte vill ha en skrivbordsmiljö som försöker göra alla saker kan LXQt få dig att le.
LXQt får inte så mycket uppmärksamhet som andra skrivbordsmiljöer. Det betyder inte att det inte är lika bra. Men om du vill få en uppfattning om vilka andra alternativ som är tillgängliga för dig är här över ett dussin av de mest lätta Linux-distributionerna 13 Lätta Linux-distributioner för att ge din gamla dator en ny Lease of Life 13 Lätta Linux-distributioner för att ge din gamla PC a New Lease of Life Dessa smaker av Linux är lätta på CPU och RAM, men betyder att de kör utmärkt på äldre och svagare enheter! Läs mer du kan hitta.
Utforska mer om: KDE, Linux Desktop Environment.