De åtta minsta Linuxdistrosna som är lätta och behöver nästan inget utrymme
Annons
Har du en gammal dator som ligger och samlar damm? Vill du använda den gamla USB-flashenheten med liten kapacitet som sitter i dragningen? Du kan återanvända din gamla dator och en USB-flashenhet genom att installera ett superlitet Linux-operativsystem (även känt som en "distribution" eller "distro") på dem.
Lås upp fuskbladet "Essential Linux Commands" nu!
Detta kommer att registrera dig för vårt nyhetsbrev
Ange din e-postlåsning Läs vår sekretesspolicyDet finns lätta Linux-distros specifikt för Intel Atom-processorn. Andra kommer att ge din gamla dator en ny leasingavtal. De allra flesta installerar också direkt till din USB-flashenhet.
Här är åtta av de minsta Linuxdistros som nästan behöver utrymme!
Innan du börjar: Hur man skapar startbara USB-flashenheter
Det första du behöver är ett verktyg för att skapa startbara USB-flashenheter. Det finns många verktyg du kan använda för att skapa en startbar USB-flashenhet. Jag skulle dock föreslå Windows-användare att prova Rufus, medan Linux- och macOS-användare bör prova Etcher.
Rufus
Rufus är ett av de snabbaste, minsta och lättaste USB-bränningsverktygen tillgängliga för Windows-användare. Den har anständiga anpassningsalternativ och kan automatiskt upptäcka din USB-flashenhet. Dessutom kan Rufus upptäcka vilken typ av ISO du försöker bränna och tillämpa en vanlig installation.
Nedladdning : Rufus för Windows (gratis)
Etcher
Linux- och macOS-användare bör använda Etcher, ett öppet USB-bränningsverktyg. Liksom Rufus, är Etcher liten, mycket snabb och levereras med ett fantastiskt GUI som gör verktyget otroligt enkelt att använda. Etcher har inte många inställningar, men det fungerar bra den överväldigande majoriteten av tiden. Windows-användare som tycker Rufus är förvirrande kan också använda Etcher.
Nedladdning: Etcher för macOS, Linux och Windows
Nu till de lilla Linuxdistroserna, som alla är gratis (om inget annat anges)!
1. ArchBang
ArchBang är baserat på Arch Linux och inspirerat av CrunchBang, som var en annan liten Linux-distro. ArchBang är i huvudsak Arch Linux gjort enklare och minskad i storlek. Det inkluderar kraften och flexibiliteten i Arch Linux utan komplex installation och installation. (Här är 10 skäl till varför du bör överväga att byta till en Arch Linux-distro. Bör du installera Arch Linux? 10 skäl till arch-Based Distros Ska du installera Arch Linux? 10 Skäl för Arch-Based Distros Arch Linux är en av de mest populära Linux operativsystem runt. Därför bör du använda Arch-baserade Linux-distros. Läs mer)
ArchBang fungerar på i686 eller X86_64-kompatibla maskiner, använder 700 MB hårddiskutrymme och kräver bara 256 MB minne.
Du kan använda ArchBang som ett fullständigt operativsystem på skrivbordet eller som ett bärbart operativsystem. Det är snabbt, stabilt och alltid uppdaterat.
Nedladdning: ArchBang för i686 | x86_64
2. Tiny Core Linux
Tiny Core Linux är en extremt liten Linux-distro utvecklad av Robert Shingledecker, huvudutvecklare för tidigare distro, Damn Small Linux. (Den Damn Small Linux-webbplatsen är nu död, men du kan hitta aktiva ISO: er online.)
Tiny Core Linux-installationen "TinyCore" är en minut 16MB, inklusive basdistro och ett anständigt grafiskt gränssnitt. Basinstallationen kräver minst 46MB RAM för att köra, men du behöver lite mer om du vill köra ytterligare applikationer och annan programvara. Observera att du måste använda en Ethernet-kabel för att komma online med TinyCore eftersom det inte finns något trådlöst support.
Det bästa alternativet för de flesta är installationen "CorePlus", som levereras på 106MB. CorePlus har trådlöst stöd, support för tangentbord utanför USA plus installationsverktyg för alternativa fönsterhanterare och andra praktiska installationsverktyg.
Ladda ner: Tiny Core Linux “TinyCore” för x86 | Tiny Core Linux “CorePlus” för x86
3. Lev
Elive är en lätt Linux-distro med en anpassad skrivbordsmiljö. Baserat på Debian kommer Elive förinstallerat med ett gäng praktiska appar, plus några spel också.
”Elive är inte skapad för nybörjare. Elive är inte gjord för erfarna människor. Elive är inte gjord för företag eller personlig användare. Elive är konst. Det är helt enkelt för de människor som uppskattar det och vill använda det. Testa gärna Elive, för bara du bestämmer vad du vill ha i den här världen! ”
Det är helt uttalandet från Elive-utvecklingsgruppen.
Elive-skrivbordsmiljön är en mycket anpassad version av Upplysning, som erbjuder en lätt och vacker upplevelse. (Kolla in de 12 bästa Linux-skrivbordsmiljöerna för att konkurrera med upplysning. De 12 bästa Linux-skrivbordsmiljön De 12 bästa Linux-skrivbordsmiljöerna Det kan vara svårt att välja en Linux-skrivmiljö. Här är de bästa Linux-skrivmiljöerna att tänka på. Läs mer.) Det fungerar bra, även på mycket gammal hårdvara. Minimikraven för Elive är en CPU-hastighet på 500MHz och 198 MB RAM, plus 700 MB hårddiskutrymme.
Du kan inte direkt ladda ner Elive. Utvecklaren begär förståeligt en liten donation för att hålla projektet vid liv för en omedelbar nedladdning. Annars måste du gå till webbplatsen, ange din e-postadress och vänta i fyra timmar.
Windows-användare måste använda Elives USBWriter för att skapa en startbar USB-flashenhet. Elive-utvecklaren uppger att andra program gör oavsiktliga ändringar av ISO under bränningsprocessen. macOS- och Linux-användare kan fortsätta använda Etcher.
Nedladdning : Elive USBWriter för Windows (Donationsprogram / gratis)
4. Porteus
Porteus är en lätt, men komplett Linux-distro som är optimerad för att köra från en USB-flashenhet. Har du inte en? Oroa dig inte! Porteus kommer också att arbeta på ett SD-kort, CD, DVD, hårddisk eller annat startbart lagringsmedium. Det är litet och vansinnigt snabbt, så att du kan starta och komma online medan andra operativsystem fortfarande funderar på att starta.
Porteus körs på alla Intel-, AMD- eller VIA x86 / 64-processorer och kräver endast 512 MB hårddiskutrymme och 256 MB minne. Ingen hårddisk krävs, eftersom den kan köras från flyttbart lagringsmedium. Om du använder Porteus på en flyttbar lagringsmedieenhet kan du dra fördel av dess “Persistent” -läge, som sparar data direkt på lagringsenheten.
Det finns både 32-bitars (perfekt för äldre datorer) och 64-bitars. En kioskutgåva finns också tillgänglig, vilket är ett minimalt system som är låst för användning för allmänheten på webbterminaler. Du kan välja att ladda ner Cinnamon-, KDE-, MATE- eller Xfce-versionen av Porteus.
Nedladdning: Porteous 32-bitars | 64-bitars
5. Puppy Linux
Puppy Linux är en mycket lätt Linux-distro som du bara ska installera på och köra direkt från en USB-flashenhet, SD-kort, CD, DVD eller andra startbara lagringsmedier. Du kan installera Puppy Linux på din hårdvara om du vill. Men det finns egentligen inget behov om du har din startbara USB-flashenhet med dig.
Det är också värt att notera att Puppy Linux inte är en enda distribution, och inte heller är en Linux-distribution med många "smaker" (till exempel inkluderar Ubuntu-varianter Kubuntu, Xubuntu, Lubuntu och så vidare). Snarare är Puppy Linux en samling Linux-distributioner byggda med samma delade princip, med samma verktyg, med hjälp av en specifik uppsättning "valp" -applikationer.
Kolla in bilden nedan för att se de olika Puppy Linux-banorna i det officiella Puppy Linux-släktträdet.
I skrivande stund finns det fyra officiella Puppy Linux-distributioner. Alla kräver 300 MB eller mindre hårddiskutrymme men har olika CPU- och RAM-krav.
För att ta reda på mer och välja rätt version för dig, gå till den officiella nedladdningssidan för Puppy Linux distribution.
6. SliTaz
SliTaz, eller Simple Light Incredible Temporal Autonomous Zone, är en lätt, fullständig grafisk Linux-distro. Enkelt uttryckt är SliTaz liten, snabb, stabil och lätt att använda.
SliTaz minimikrav inkluderar en i486 eller x86 Intel-kompatibel processor, minst 80 MB diskutrymme och 192 MB RAM (dock kan detta sjunka så lågt som 16 MB RAM beroende på vilken version av SliTaz du använder).
En cool funktion hos SliTaz är att den till stor del körs i ditt systemminne. När du startar upp SliTaz kan du ta bort din startbara USB-flashenhet för andra uppgifter. SliTaz har också en "ihållande" funktion som låter dig lagra dina data och personliga inställningar på det flyttbara mediet, redo att användas på din nästa start. (Du måste hålla dina medier i maskinen för att den här funktionen ska fungera, tänk på).
Ladda ner: SliTaz Universal Version (gratis)
7. wattOS
wattOS är en fantastisk liten Linux-distro baserad på Ubuntu. Du kan köra wattOS från en USB-flashenhet, CD, DVD eller annat startbart media. Dessutom har wattOS ett kioskläge, eller så kan du installera det direkt på din hårddisk.
Minsta hårdvarukrav inkluderar en Intel- eller AMD-processor, 700 MB hårddiskutrymme och 192 MB för "Microwatt" -utgåvan av wattOS. WattOS LXDE-versionen använder något mer RAM, men har betydligt fler anpassningsalternativ och är lämplig som en daglig skrivbordsmiljö.
Microwatt-upplagan är dock extremt lätt. Det är baserat på i3 tegelfönsterhanteraren som erbjuder låga resursbehov och en förenklad design.
Nedladdning : wattOS Microwatt edition 32-bit | 64-bitars
Ladda ner : wattOS LXDE-utgåva 32-bitars 64-bitars
8. Bodhi Linux
Din sista lilla Linux-distro för att kolla in är Bodhi Linux. Bodhi Linux är en Ubuntu LTS-baserad fullt utrustad Linux-distro som använder Moksha Desktop. Vidare kommer Bodhi Linux i tre smaker: Standardutgåvan, AppPack-utgåvan, Legacy-utgåvan.
Standardutgåvan kommer med ett begränsat utbud av alternativ och applikationer, medan AppPack-utgåvan erbjuder fler funktioner, applikationer och alternativ ut ur rutan. Av de tre är Legacy-upplagan den minsta, designad för att arbeta med äldre, mindre kraftfull hårdvara.
Bodhi Linux minsta specifikationer kräver en 500MHz processor, minst 128 MB RAM och 4 GB diskutrymme.
Nedladdning: Bodhi Linux Standard för x86_64 | Bodhi Linux AppPack för x86_64 | Bodhi Linux Legacy för x86_64
Återuppliva din gamla hårdvara med en liten Linux-distro
Du kan återuppliva din gamla dator eller annan hårdvara med någon av dessa superlilla Linuxdistros. Dessa lätta Linux-distros är ett bra sätt att tillhandahålla en enda dator för en släkting som inte behöver uppblåsningen av ett mer komplext operativsystem.
- archbang
- Tiny Core Linux
- Elive
- Porteus
- Valp Linux
- SliTaz
- WattOS
- Bodhi Linux
Dessutom kommer dessa Linuxdistros att låta dem surfa på webben, titta på och lyssna på media, kolla e-post och skapa enkla dokument.
Om du förbereder en maskin för någon som är ny inom Linux bör du ta en titt på MakeUseOf Linux FAQ. Varför inte kolla in de ändringar som Windows-användare måste acceptera när de flyttar till Linux 6 Ändringar Windows-användare måste acceptera när de byter till Linux 6 Ändringar Windows-användare måste acceptera när de byter till Linux Tänker du byta från Windows till Linux? Det är inte så tufft som du har hört, men det finns några förändringar att vänja sig vid. Läs mer . Det gör verkligen att byta enklare!
Utforska mer om: Linux Distro, USB Drive.