Är du limmad på din smartphone?  Försök att göra det enklare, som en dumtelefon, och använd dessa tips för att decluttera och koppla bort.

Hur man vrider en Android-telefon till en dumbphone i 8 steg

Annons I några veckor mot slutet av 2016 köpte jag en flip-telefon. Jag ville koppla bort och ha möjlighet att gå bort från internet utan att vara otillgänglig för familj och vänner. Och jag ville komma ihåg hur det var att inte veta något; det betydde ingen Google eller Wikipedia. Fick jag det jag ville? Inte rik

Annons

I några veckor mot slutet av 2016 köpte jag en flip-telefon. Jag ville koppla bort och ha möjlighet att gå bort från internet utan att vara otillgänglig för familj och vänner. Och jag ville komma ihåg hur det var att inte veta något; det betydde ingen Google eller Wikipedia.

Fick jag det jag ville? Inte riktigt. Dumbtelefonerna som jag använde var inte särskilt bra. Så jag har gått tillbaka till att använda en smartphone. Men medan jag lägger tillbaka några funktioner som var de mest utmanande att undvika, har jag inaktiverat eller tagit bort det mesta av vad folk associerar med smartphones.

Så här kan du förvandla din Android-telefon till en (mestadels) dumbphone.

1. Inaktivera webbläsaren

Android-inaktivera appar

En smartphone är verkligen inte en smartphone utan en webbläsare. Den här appen fästs på din docka och är en av de största tidens suger på din enhet. Klicka på en webbplats och innan du vet ordet av det har du ansträngt din hals och stirrat ner på skärmen i fyrtio minuter.

Behöver du verkligen läsa artiklar på din telefon? Spara det att göra på din bärbara dator vid bestämda tidpunkter. Om du starkt föredrar upplevelsen av att läsa när du är på språng kan du aktivera webbläsaren under dessa tider och sedan inaktivera den igen när du är klar.

Detta extra steg tvingar dig att stanna upp och tänka varje gång du ska falla ner kaninhålet.

2. Ingen e-post

E-post har ett sätt att förändra vår tids bana. Ett svar från en kollega eller en enkel begäran kan få dig framför din dator att arbeta i två timmar. Dessa verkar brådskande, men ofta kan de vänta. Vårt e-postberoende trivs med att vi tror att de inte kan.

Jag har tagit bort e-postappen från min telefon. Om jag absolut måste få åtkomst till e-post i en nypa kan jag aktivera webbläsaren igen och besöka mobilwebbplatsen. Den mängden ansträngning räcker för att hindra mig från att kontrollera e-post på min telefon ofta.

Inte alla har det här alternativet. Om dina medarbetare har vant sig vid din ständiga tillgänglighet kan det vara för sent att justera förväntningarna utan att byta jobb. Du har ännu mindre flexibilitet i en miljö där alla anställda förväntas vara i vänteläge. Men om du är student eller jobbar för dig själv, är mycket mer kontroll i dina händer.

3. Behåll bara viktiga appar

Vilka uppgifter vill du att din telefon ska göra? För mig är det en kort lista: ringa samtal, skicka texter, ta foton och navigera. Alla utom en av dessa funktioner har länge blivit standard på flip-telefoner.

Om du har ett behov av en kompass eller en timer, kompletterar dessa appar det du gör i världen, snarare än att dra dig bort. Sådana utilitaristiska verktyg, som en miniräknare, leder inte till telefonberoende. Det är de spel, sociala nätverk, nyhetsappar och videostreamningstjänster som du måste se upp för.

Som en allmän regel, ta Cal Newports råd om Digital Minimalism och avinstallera alla appar som tjänar någon pengar varje gång du trycker på den.

4. Stäng av alla aviseringar

Android inga aviseringar

Bestämde du dig för att du inte kan gå ut med en app för socialt nätverk eller viss spel? Bra. Du kan fortfarande minska genom att inaktivera aviseringar.

Låt inte ett direktmeddelande på kvällen på Twitter dra dig in i en två timmars konversation när du tänkte gå en jogga. Det spelet behöver inte säga att mer bränsle är tillgängligt eller att din ladugård är komplett. Du får reda på när du sätter dig ner för att medvetet öppna dessa appar på egen hand.

Det här är viktigt. Meddelanden är en stor del av det som får oss att känna oss utan kontroll. Varje inkommande chime är telefonens sätt att berätta när vi ska hämta det. Vi följer oftare än vi skulle vilja. Genom att stänga av dessa varningar närmar vi oss enheten på våra villkor.

Gör ett undantag för samtal och texter. Det här är ju en telefon. Om du vill inkludera andra meddelandeappar (som WhatsApp och Facebook Messenger) som texter är det ditt samtal. Våra sociala kretsar kommunicerar alla på olika sätt.

5. Stäng av data och Wi-Fi

Våra telefoner behöver inte en dataanslutning för att hantera samtal och texter. Men de behöver tillgång till internet för att hämta tweets, visa oss Facebook-argument, ladda ner bilagor och leverera en oändlig ström av bloggar. Att slå av Wi-Fi och mobildata är det enklaste sättet att ta bort dessa distraktioner.

De flesta Android-telefoner har en växling i meddelandeskärmen för dessa anslutningar. Om du inte vill justera den manuellt kan du också inaktivera data per app-app. Hur kan man förhindra att någon app använder mobildata på Android Hur kan man förhindra att någon app använder mobildata på Android Om dina appar använder för mycket mobildata, försök begränsa bakgrundsdata på Android. Så här stänger du av data och sparar pengar. Läs mer . Genom att göra denna förändring kan du hålla dig fokuserad på andra uppgifter och det kan förlänga telefonens batterilivslängd kraftigt.

Obs: Om du, precis som jag, använder en annan meddelandeapp än bas-SMS, kommer du inte att kunna inaktivera dataanvändning helt. Men du kan inaktivera data för andra appar, eller bara aktivera data under tider när du faktiskt vill prata.

6. Ladda ner musik, kartor, etc. för offline användning

Lokala filer behöver inte tillgång till webben, så du behöver inte aktivera Wi-Fi eller LTE när du vill spela en podcast eller dina favoritlåtar. Detta minskar hur ofta du ansluter till internet, vilket sparar dig från frestelse varje gång.

Du kan göra samma sak med navigering. Med Google Maps kan du spara delar av ett område för offline-användning, men det är ganska begränsat. Jag rekommenderar att du laddar ner ett alternativ som låter dig lagra hela länder offline, som OsmAnd.

7. Installera en enklare appstartare

Telefonens gränssnitt uppmuntrar dig att installera mer programvara. Du kanske kan svepa över hemskärmar eller öppna en applåda som är tänkt att visa 20 appar åt gången. Med en sådan layout kan du ta bort telefonen känna trasig när du tar bort alla åtta appar utom.

En alternativ layout kan ordna om appar på ett sätt där du fortfarande känner att du använder en fullt utrustad enhet. På så sätt verkar det inte längre som att du begränsar dig själv. Uppfattningen är viktig. Om du letar efter alternativ, lanseringar riktade till äldre smarttelefonanvändare De 6 bästa enkla Android-startarna för föräldrar och morföräldrar De 6 bästa enkla Android-startarna för föräldrar och morföräldrar Är dina föräldrar eller morföräldrar förvirrade av deras nya Android-telefon? En enkel Android-startare kan göra det lättare! Läs mer kan vara ett bra ställe att börja.

8. Bli av med Google Play

Smarttelefoner har mer inbyggd programvara än flip-telefoner. Ta en titt på standardapparna. Chansen är stor att du redan har en webbläsare, en musikspelare och ett sätt att anteckna. Skärmdumparna ovan visar vad som finns förinstallerat på Essential Phone, som bara ger en handfull få appar jämfört med de flesta Android-enheter.

Om du vill förenkla din telefonmiljö, installera inte en enda app från Play Store. Du kan till och med ta bort Google Play helt Hur man använder Android utan Google: Allt du behöver veta hur man använder Android utan Google: Allt du behöver veta Vill du använda Android utan Google? Ingen Google, inga problem. Här är en guide för att gå gratis från Google på din Android-enhet för att återfå sekretess. Läs mer ! Det finns inget enkelt sätt att göra det utan att rota eller installera en anpassad ROM, men ansträngningen kommer att förlänga hur länge din Android-telefon varar tack vare borttagandet av Googles bakgrundstjänster.

Kommer du tillbaka till grunderna?

Den ursprungliga punkten med att bära telefoner i fickorna var att vara tillgänglig. Sedan har vi förvrängt det för att innebära ständigt anslutna och alltid på. Detta har direkta effekter på vår hälsa, våra sociala interaktioner och hur vi går i våra liv.

En telefon är ett verktyg. Som en hammare eller en linjal finns det vissa uppgifter som gör mig glad att jag har en runt. Men mitt liv kretsar inte om andra verktyg, och det borde inte heller kretsa runt det här. Anledningarna till att jag ville dike min smartphone Varför jag drog min smartphone och köpte en dumtelefon istället varför jag drog min smarttelefon och köpte en dumtelefon istället kan smarttelefoner inte vara allt de är hyped upp att vara. Läs mer är fortfarande giltigt, även om jag för närvarande inte gör det på det sätt som jag förväntade mig.

Bildkredit: iconogen / Shutterstock

Utforska mer om: Android-tips, declutter, minimalism, produktivitetsticks.