PCIe 4.0 kommer att göra din PC-hårdvara snabbare, men den stöds antagligen inte ännu.  Ska du uppgradera din hårdvara till PCIe 4.0?

Vad är PCIe 4.0 och ska du uppgradera?

Annons Den efterlängtade PCI Express 4.0-uppdateringen kommer till en dator nära dig. Åtminstone, om du köper en ny dator eller uppdaterar din systemhårdvara, kan du välja den mycket snabbare PCIe 4.0 över den nuvarande 3.0-standarden. Men vad är PCIe 4.0? Kommer det att hjälpa ditt system att starta snabbare? Här är

Annons

Den efterlängtade PCI Express 4.0-uppdateringen kommer till en dator nära dig. Åtminstone, om du köper en ny dator eller uppdaterar din systemhårdvara, kan du välja den mycket snabbare PCIe 4.0 över den nuvarande 3.0-standarden.

Men vad är PCIe 4.0? Kommer det att hjälpa ditt system att starta snabbare? Här är vad som är nytt med PCIe 4.0.

Vad är PCIe?

Peripheral Component Interconnect Express (PCIe) -standarden är en vanlig moderkortanslutning. Det tillåter olika bitar av maskinvara att kommunicera med moderkortet och andra delar av ditt system. Specifikt avser PCIe systemutvidgningskort, såsom grafikkort (GPU), ljudkort, Wi-Fi-kort eller M.2 NVMe SSD.

Som med de flesta saker, ju högre antal, desto snabbare är anslutningen. PCIe 4.0 är den fjärde iterationen av standarden. Detaljer om PCIe 4.0-standarden publicerades redan i mitten av 2017. Men det har tagit tills nu någon moderkort eller chipsetstillverkare implementerar den nya standarden på kommande hårdvara.

PCIe-kortplatser x16 x4

Ditt moderkort har flera PCIe-kortplatser. PCIe-kortplatserna finns i flera storlekar: x1, x4, x8 och x16. Siffrorna anger hur många "körfält" PCIe-kortplatsen har. Fler banor motsvarar en snabbare dataförbindelse. De flesta moderna expansionskort fungerar bäst i en x16-kortplats. Det beror på att det har den snabbaste dataöverföringshastigheten. Till exempel kommer en modern GPU att använda en x16-kortplats för att överföra data snabbt för att säkerställa att du upplever smidigt och konsekvent spel.

Ett undantag är för formfaktorn M.2. M.2-baserade expansionskort är inte kompatibla med den vanliga PCIe-banan. Istället använder M.2-expansionskort PCI Express M.2-anslutningar med antingen två eller fyra körfält. PCIe M.2 ersätter den äldre mSATA-standarden.

Är PCIe 4.0 snabbare?

Ja, PCIe 4 är snabbare än föregående generation, PCIe 3. Den är nästan dubbelt så snabb och fördubblar dataöverföringshastigheten till 16 gigatransfers per sekund (G / Ts). G / Ts är emellertid inte ett särskilt användbart dataöverföringsvärde för de allra flesta människor, inklusive mig själv.

I mer användbara termer har en x16 PCIe 4.0-plats (den största platsen) en envägs dataöverföring på upp till 32 GB / s. Det betyder att du kan ha maximalt 64 GB / s i båda riktningarna. Att använda den högre mängden 64 GB / s är dock något otydligt, eftersom du inte uppnår den hastigheten i en enda riktning.

Fortfarande är 32 GB / s en betydande förbättring av PCIe 3.0, som toppar ut med cirka 16 GB / s.

Vilken maskinvara påskyndar PCIe 4.0?

Vissa hårdvarubitar får ett högre PCIe 4.0-prestandaökning än andra. PCIe-uppdateringar påverkar dina systemutbyggnadskort, till exempel Wi-Fi, Ethernet och grafikkort. Men en uppdatering ger inte alltid en omedelbar boost. Varför? Några av dina systemhårdvaror fungerar redan med kapacitet.

Ta dina grafikkort. Idén att öka dess kapacitet är bra, eller hur? Tja, såvida du inte spelar med en upplösning på 3840 × 2160 med en uppdateringsfrekvens på 144Hz, så toppar du inte ens den nuvarande PCIe 3.0-standarden. Forskning från Intel om Gaming Impact of PCIe 4.0 visar att den nuvarande hårdvaran fortfarande har ett prestandagap innan de maximerar den nuvarande standarden. Kolla in följande tabell med information om bandbredd för olika upplösningar:

Intel speleffekt pcie 4.0

De största omedelbara prestationsvinsterna för PCIe 4.0 kommer i din systemlagring. Corsair Force Series MP600 M.2 SSD stöder PCIe 4.0 och med det kan dataöverföringshastigheter upp till 5 GB / s - det är snabbt! Något du kan notera om Corsair MP600 är den enorma kylflänsen. Du måste anta att en betydande temperaturökning åtföljer PCIe 4.0-hastighetsökningen, så det är något annat att tänka på.

pcie 4.0 corsair ssd

Kan jag köpa hårdvara som använder PCIe 4.0?

Införandet av ny hårdvara som stöder PCIe 4.0 är vad som fångar både företag och konsumenter.

AMD X570 Chipset

AMD: s Ryzen CPU-serie fortsätter att använda samma processoruttag: AM4. Din Ryzen CPU är utbytbar för alla moderkort med ett AM4-uttag, oavsett Ryzen CPU-generation. Skillnaden nu för AMD CPU-ägare är att om du vill använda den snabbare PCIe 4.0-standarden, behöver du ett nytt moderkort byggt till den nya standarden.

Den nya AMD X570-chipset kommer att stödja PCIe 4.0 out of box. Före tillkännagivandet lägger dribbar och uppdateringar av PCIe 4.0-stöd till vissa AMD-moderkort, främst högre specifikationer X470 och X370-modeller). Men på grund av kraven från PCIe 4.0-standarden är retrospektiva uppdateringar inte möjliga för varje chipset. Därför kommer AMD inte längre att utfärda PCIe 4.0-uppdateringar för befintliga chipset.

AMD: s senior tekniska marknadschef, Robert Hallock, förklarade beslutet i ett Reddit-inlägg.

”Det här är ett fel som vi korrigerar. Pre-X570-kort kommer inte att stödja PCIe Gen 4 . Det finns ingen garanti för att äldre moderkort pålitligt kan köra de strängare signaleringskraven i Gen4, och vi kan helt enkelt inte ha en blandning av "ja, nej, kanske" på marknaden för alla äldre moderkort. Potentialen för förvirring är för stor. När de sista BIOSerna släpps för tredje Gen Ryzen (AGESA 1000+) kommer Gen4 inte att vara ett alternativ längre. Vi önskar att vi kunde ha aktiverat detta bakåt, men risken är för stor. ”

Lagring

På annat håll kan du köpa systemlagring för PCIe 4.0. Vid Computex 2019, en global konferens för datorutveckling, tillkännagav Gigabyte en obscen 8TB PCIe 4.0 SSD. Tekniskt sett har fyra 2TB SSD: er vävt i ett enda GPU-utbyggnadskort och har en häpnadsväckande 15 000 MB / s läs- och skrivhastighet.

Om det låter lite som överdöd, lanserade Gigabyte också AORUS NVMe Gen4 SSD. AORUS NVMe Gen4 SSD träffar cirka 5 000 MB / s läshastighet och 4 400 MB / s skrivhastighet. AORUS finns i 1 TB eller 2 TB storlekar.

Är du inte säker på vad som är bäst för dig? Kolla vår guide till PCIe kontra SATA SSDs PCIe kontra SATA SSD: vilken lagringsenhet är bäst? PCIe kontra SATA SSD: vilken lagringsenhet är bäst? PCIe SSD: er är snabbare än SATA SSD: er. Men du kanske inte behöver det. Den här artikeln förklarar hur PCIe SSD: er skiljer sig från SATA SSD: er. Läs mer .

När kommer PCIe 5.0?

Roligt bör du fråga det.

Precis som PCIe 4.0 börjar samla hastighet och folk ser redan fram emot PCIe 5.0. Det beror på att PCIe Special Interest Group (PCI-SIG), utvecklarna av PCIe-standarden, tillkännagav PCIe 5.0 snart efter att PCIe-enheter äntligen träffade marknaden. De slutgiltiga PCIe 4.0-specifikationerna anländer ett par år efter schemat, vilket orsakar en viss överlappning mellan de två.

PCIe 5.0 fördubblar bandbredden för dataöverföring igen. Det innebär en ökning till 32G / Ts, eller en envägsöverföringshastighet upp till 64 GB / s.

Ska du uppgradera till PCIe 4.0-hårdvara?

Svårigheten här ligger i att veta vart datormaskinvaran är på väg. PCIe 4.0-mottagningen är mildare sagt underbarande. Det beror sannolikt på att de flesta hårdvara inte bäst utnyttjar den befintliga PCIe 3.0-standarden, plus kunskapen om att PCIe 5.0 kommer att börja gå in i hårdvaruproduktion inom de kommande två till fem åren.

I det skapar förseningen till PCIe 4.0 en svår situation. Om du redan skulle uppgradera och ha pengar att spendera är det värt att tänka på PCIe 4.0. Om du är mitt i cykeln eller bara tittar på en spekulativ uppgradering, kanske du väntar tills mer är känt om tidsramen för PCIe 5.0.

Utforska mer om: Grafikkort, moderkort, PCIe.