Var uppmärksam på din bärbara dators batteri? Här är de bästa verktygen för att hålla dig uppe på din bärbara batteriets livslängd och hälsa.

De 6 bästa verktygen för att analysera laptopbatterihälsa

Annons Laptopbatteriet är en viktig hårdvara, men vi är ofta mindre informerade om dess hälsa. Din Windows-bärbara dator ger inte heller tillräckligt med information. På ytan visar den bara en liten batteriindikator med återstående tid och procent. Med tiden kommer du att märka att några batterifel kryper in. Batteriet

Annons

Laptopbatteriet är en viktig hårdvara, men vi är ofta mindre informerade om dess hälsa. Din Windows-bärbara dator ger inte heller tillräckligt med information. På ytan visar den bara en liten batteriindikator med återstående tid och procent.

Med tiden kommer du att märka att några batterifel kryper in. Batteriet slutar hålla laddningen. Laddningsnivåindikatorn visar fluktuerande avläsningar. En felaktig ansvarsfrihet är också vanligt. Men det finns lösningar och lösningar.

Låt oss guida dig igenom några diagnostiska verktyg från batterier som låter dig kontrollera batterihälsa i Windows.

Varför du bör övervaka batterihälsa

Ett batteri är en bärbar kemisk enhet med begränsade resurser. På grund av sin natur har den ett komplicerat spänningssvar på belastningen, temperaturen och dess egen ålder. Batteriets hälsa påverkar både enhetens prestanda och körtid. Du bör övervaka batteriets hälsa av dessa skäl:

 • Få en utgångspunkt för ett arbetsflöde för energihantering under olika arbetsbelastningar och miljö.
 • Batteriets maximala kapacitet förändras över tid. Som ett resultat kan laddningsindikatorn visa dig inkonsekventa avläsningar. När detta händer vet du när du ska kalibrera batteriet.
 • Felaktig användning av batteriet kan minska livslängden. Genom att övervaka batterihälsa kan du vidta korrigerande åtgärder för att öka livslängden.

1. Powercfg-batterirapport

powercfg-batterirapportanalys

Powercfg-kommandot är ett doldt verktyg i Windows. Du kan använda den för att generera en exakt rapport om din batterihistorik.

Den innehåller information om batteriets prestanda och låter dig observera den minskade batterikapaciteten som oundvikligen inträffar över tiden.

För att generera en batterirapport, öppna kommandotolken och skriv in powercfg / batteryreport . Detta kommando sparar en batterirapport i HTML-format till

C: \ Users \ ditt_användarnamn \ batteri report.html

Dubbelklicka på filen för att öppna den i din webbläsare. Kolla in följande detaljer:

 • Skillnaden mellan designkapacitet och full laddkapacitet . Du förväntar dig en minskad fulladdningskapacitet. Eftersom batterierna slits över tid kommer den fulla laddningskapaciteten att vara mindre än designkapaciteten.
 • Se hur mycket batterikapacitet som har tömts de senaste dagarna i olika strömtillstånd. Kolla också in batterianvändningsgrafen.
 • Observera hur kapaciteten för full laddning gradvis minskar i jämförelse med designkapaciteten. Lägg märke till eventuella avvikelser.
 • Jämför batteriets livslängd vid Full Charge kontra Designkapacitet från den tidpunkt då du köpte den bärbara datorn.
 • Kontrollera batteriets användning och varaktighet. Och när datorn kördes på batteriet eller ansluten till eluttaget.

Med denna typ av batteritid för bärbar dator kan du identifiera problem som påverkar batteriets livslängd. Om rapporten visar drastiska skillnader, kanske du vill få ett nytt batteri.

2. BatteryInfoView

detaljerad batteriinformation om batterinivå

BatteryInfoView är en gratis app som är fylld med information om din bärbara dators batteri. Verktyget har två huvudkomponenter.

Den första skärmen ger dig fullständig batteriinformation om designad kapacitet, full laddad kapacitet, batterihälsa, antal laddnings- / urladdningscykler och mer.

Den andra skärmen ger dig detaljerad logganalys av effekttillstånd, händelsetid, laddnings- / urladdningsvärden och mer. En ny loggrad läggs till när du stänger av eller återupptar datorn.

På detta sätt kan du ta reda på hur mycket batteriet laddas ur. Du kan också exportera batteriinformationen till en TXT- eller CSV-fil för referens.

Pros

 • Visa detaljerad batteriinformation på en enda plats.
 • Du kan kontrollera loggen för att se förändringar i batterikapaciteten.
 • Det låter dig lägga fönstret ovanpå andra appar för att övervaka batteriet.

Nackdelar

 • Det kan inte filtrera batteriloggen med ett datumintervall.
 • Det visar inte någon graf för att förutsäga batteriets slitagivå över tid.

Ladda ner: BatteryInfoView (gratis)

3. BatteryMon

batterymon grafisk analys av batterihälsa i realtid

BatteryMon är en lättanvänd app som övervakar batteriets laddningsnivå för bärbar dator genom att presentera en graf över resultaten i realtid.

Den vertikala Y-axeln visar den procentuella laddningsnivån (0-100%) och samplingstiden på den horisontella X-axeln. Du kan ändra samplingstidsintervallet på konfigurationsskärmen.

Den svarta linjen visar den aktuella laddningsnivån. Den blå linjen visar trendlinjen baserad på de extrapolerade dataproverna.

Och den röda linjen visar dig en jämförelse mot dess livslängd. För en kortvarig jämförelse kommer den röda linjen att avvika mer än normalt. Du får också små detaljer om urladdningshastigheten.

När du fortsätter att använda appen kommer urladdningshastigheten att bli mer exakt och du kommer att förstå hur batterihälsan försämras med olika arbetsbelastningar.

Pros

 • Den analyserar batterihälsan med en realtidsgrafik.
 • Du kan ställa in aviseringar för batterinivå, spänning och temperatur.
 • Data om laddnings- / urladdningshastighet, återstående tid på batteriet, total tid med mera.
 • Logga batteriets prestanda för senare referens.
 • Jämför och mät den nuvarande kapaciteten med data som samlats in tidigare.

Nackdelar

 • Appen är komplicerad för nybörjare.
 • Grafen kan vara överväldigande (justera samplingstiden på konfigurationsskärmen för att göra det enklare).

Ladda ner: BatteryMon (gratis)

4. BatteryCat

övervaka batterihälsa med batterycat

BatteryCat är ett enkelt verktyg för att kontrollera batteriets laddning, kapacitet och laddningscykler. Huvudfönstret har tre sektioner - det nuvarande laddningstillståndet i förhållande till den aktuella kapaciteten, information om strömtillståndet, laddningscykler och full laddningskapacitet jämfört med den ursprungliga designkapaciteten.

När du klickar på Arkiv- menyn öppnas historikfönstret bredvid huvudfönstret. Du kan spara de senaste kapacitetsvärdena tillsammans med datumet. Historikdata lever i

C: \ Användare \ ditt_användarnamn \ batterycat \ batterycat.csv

Med den här dataloggen kan du kopiera data till en kalkylarkapp och övervaka batteriets hälsa. Som standard läser BatteryCat data från batteriet var tionde sekund. Du kan ändra detta intervall på skärmen Alternativ .

Pros

 • Appen ger dig all batteriinformation på ett enda ställe.
 • Det är enkelt att använda och extrapolera data utan någon kunskap.

Nackdelar

 • Det finns inget filteralternativ för att segregera data i olika tidsintervall eller arbetsbelastningar.
 • Appen använder GTK-runtime på Windows. Som ett resultat kan du uppleva små och suddiga teckensnitt.

Ladda ner: BatteryCat (gratis)

5. Smartare batteri

smartare batteri erbjuder komplett svit med batteriverktyg

Smarter Battery är den enda appen som erbjuder dig en komplett svit med verktyg för att övervaka batterihälsa, utföra kalibreringsåtgärder och spara batteridata för referens.

Det visar historien om batterikapacitet under laddnings- / urladdningscyklerna, beräknar slitagivån och urladdningscykelantalet.

Sidan med batteriinformation ger dig information om full batterikapacitet gentemot designkapaciteten, urladdningstid, cykelantal, slitagivå och effektläge under batteri- eller växelströmsläge.

Kapacitetssidan hjälper dig att förstå utvecklingen av batterikapacitet. Y-axeln visar kapacitetsprocenten och X-axeln visar data som dras vid det tidsintervallet.

Kalibreringssidan visar en fullständig bild av batteriets livslängd, t ex slitnivå, användningstid, urladdningscykler och mer.

Appen erbjuder dig också att spara batteridata beroende på vilken sida du har öppnat. Du kan spara batteriinformation, kapacitet, kalibreringsdata och mer.

Pros

 • Samtidigt kan du övervaka upp till fyra batterier inklusive batteripaket.
 • Du kan zooma in / ut för att ändra tidsintervallet och använda piltangenterna för att flytta fram / tillbaka i tiden.
 • Den kan simulera urladdningsmekanismen för att påskynda kalibreringsprocessen.
 • Det finns en grönfunktion för att spara batterikraft när det behövs.
 • Du kan ställa in larm för lågt / kritiskt batteri och tvinga standby / viloläge när batteriet blir låg.

Nackdelar

 • Det har för många alternativ spridda överallt på sidan.
 • Kan ibland bli förvirrande och kan kollidera med de inbyggda inställningarna för strömhantering.

Ladda ner: Smartert batteri (kostnadsfri prövning, $ 14)

6. BatteryCare

optimera batterianvändningen med battericare

BatteryCare är ett enkelt verktyg för att optimera prestanda och användning av ditt bärbara batteri. Med sin inbyggda algoritm kan du spåra laddnings- / urladdningscyklerna.

När ditt batteri har slutfört ett bestämt antal urladdningscykler rekommenderar det att du kalibrerar batteriet.

Och när du slutför processen kommer den ihåg det sista kalibreringsdatumet, antalet kalibreringsoperationer du gjorde och mer.

Appens huvudfönster visar all detaljerad batteriinformation som designad kapacitet, full laddkapacitet, spänning, slitagivå och total urladdningscykler.

Den övervakar också din CPU, hårddiskstemperatur och varnar dig när den når en specifik temperatur.

Pros

 • Meddelande om lågt och kritiskt batteri.
 • Den kan växla till en strömplan beroende på tillståndet för din ström.
 • Strömplanen synkroniserar perfekt med strömhändelserna i Windows.

Nackdelar

 • Den visar bara en sammanfattning av batteriinformation och optimerar användningen av ditt batteri.
 • Det finns ingen annan information - händelsesdata, loggar, en registrering av laddnings- / urladdningscykler och mer.
 • Installationsprogrammet ingår i skräpprogram.

Ladda ner: BatteryCare (gratis)

Hur du förlänger batteriets livslängd

Att övervaka batteriets hälsa på din enhet är inte en enkel uppgift. Det finns för många variabler och faktorer att tänka på. Med dessa verktyg kan du åtminstone övervaka dess hälsa och vidta korrigerande åtgärder för att förlänga batteriets livslängd.

Samtidigt måste du också utöka din kunskap genom att förstå tekniken som går in i ett batteri. För att veta mer, läs det här stycket om hur batteriet fungerar och steg du kan vidta för att förlänga deras livslängd Hur ett batteri fungerar och 3 sätt du kan förstöra det Hur ett batteri fungerar och 3 sätt du kan förstöra det Det moderna batteriet finns i så många av våra favoritteknologier som du nästan kunde förlåta för att du inte spenderade tid på att lära dig om deras arbete. Läs mer .

Utforska mer om: Batteritid, Datorunderhåll.